Käsityösiideri - 4 keskeisintä faktaa

Kiinnostus aitoon ja käsityönä tehtyyn siideriin on kasvussa. Millainen juoma siideri oikein on, ja millaisten ruokien kanssa se sopii? 

Käsityösiideri nostaa päätään, mutta saatavuus on toistaiseksi pienistä tuotantomääristä johtuen varsin rajallista. Innostus näkyy kuitenkin selvästi asiakaspalautteessa. Myymälöissä kysellään uusien ja mielenkiintoisten siiderien perään. Kokosimme yhteen 4 keskeisintä faktaa käsityösiiderien maailmasta. 

1. Miten käsityösiideri valmistetaan?

Klassisessa siiderinvalmistuksessa siideri valmistetaan aidosta omenasta (tai päärynästä), joka poimitaan, jauhetaan, mehustetaan ja puristetaan. Näin siideri säilyttää omenan moninaiset aidot aromit. Tämän jälkeen siideri käy joko spontaanisti villihiivalla tai siihen lisätään hiivaa.

2. Miltä käsityösiideri maistuu?

Aidoissa siidereissä on vuosikertaeroja, sillä omenasato vaihtelee vuosittain. Etenkin meidän pohjoisilla kasvualueillamme omenasadot voivat olla vuosittain keskenään hyvinkin erilaisia. Klassisella menetelmällä valmistettu siideri jättää juomaan aitoja omenan makuja. Sen juominen on kuin nestemäisen omenan puraisu.

Kotimaiset omenat ovat hedelmäisiä ja raikkaita, joten niin ovat myös kotimaiset siiderit. Perinteisten siiderintuottajamaiden – Englannin ja Ranskan – sadot tuottavat hieman maanläheisempiä ja täyteläisempiä siidereitä.

3. Minkälaisten ruokien kanssa siideri sopii?

Matalamman alkoholiprosentin ansiosta siideri sopii vaikkapa viinin korvikkeeksi pidempäänkin illanviettoon.

Siideri onkin monipuolinen ruokajuoma. Se sopii läpi aterian: kuiva omenasiideri toimii ruokahalua nostattavana aperitiivina, kun taas makea siideri istuu hyvin makean jälkiruoan kanssa. Jälkiruoan kanssa tulee pitää mielessä, että siiderin tulee aina olla makeampaa kuin itse jälkiruoka.

Kokeile siideriä etenkin näiden ruokien kanssa

  • Siideri maistuu parhaiten hapokkaiden, esimerkiksi sitruunaa tai etikkaa sisältävien ruokien kanssa.
  • Omenan hapokkuus on paikallaan myös tasapainottamassa happamuutta, esim. ruoissa, joissa on käytetty hapanmaitotuotteita kuten jogurttia.
  • Parhaiten siideri istuu ruokapöytään kalan, äyriäisten ja vaalean lihan rinnalle.

4. Siiderin tarjoilulämpötila

Parhaimmillaan siideri on silloin, kun se tarjoillaan siiderin tyylistä riippuen 7-15 asteisena jalallisesta ja kirkkaasta lasista, jossa on iso suuaukko. Liiallinen kylmyys heikentää juoman aromeja ja jääpalat saattavat vaikuttaa käsityösiidereiden makuun. Käsityösiideriä kannattaa kokeilla ilman jääpaloja, jolloin maut tulevat juomasta paremmin esille.