Olli Mikkonen Alkon laadunvalvonnasta kuvaa ja maistaa työkseen

Jos olet selaillut alko.fi:n valikoimaa vähänkin enemmän, olet nähnyt satoja tai jopa tuhansia Olli Mikkosen ottamia kuvia.

Kun parikymppinen valokuvauksen opiskelija Olli Mikkonen asteli kesätyöpaikkaansa Riihimäen Alkoon, hän ei välttämättä tullut ajatelleeksi, että työskentelisi Alkossa vielä 15 vuoden päästä – ja tehtävissä, joissa saa käyttää myös kuvaustaitojaan.

Valmistuttuaan valokuvauksen kuva-artesaaniksi Olli teki kuvauskeikkoja, graafista suunnittelua ja työskenteli Järvenpään Alkossa. Myöhemmin tie vei puoleksi vuodeksi viestintäassistentiksi Alkon pääkonttorille ja kolme vuotta sitten assistentiksi laadunvalvontaosastolle.

”Vastaan tuotekuvista ja niihin liittyvistä asioista. Kaikki Alkon tuotehakuihin tarjotut tuotteet arvioidaan, ja arviointitapahtuman jälkeen ostoprosessissa etenevät tuotteet valokuvataan. Vuodessa kuvattuja tuotteita kertyy lähes 1 500. Näistä suurin osa on valikoimaan tulevia uutuuksia. Lisäksi tavarantoimittajat tekevät tuotteille erilaisia ulkoasumuutoksia, nämä mukaan laskettuna teen vuodessa yli 4 000 kuvapäivitystä. Kuvaan myös tapahtuma- ja henkilökuvia eri tarpeisiin. Kuvaamisen lisäksi olen mukana Alkon pruuvitiimissä. Käytännössä tuo työ on tuotteiden aistinvaraista arviointia.”

”Tavallista työpäivää minulla ei ole, mutta normityöviikkoja kylläkin. Tuotekuvauksia teen yleensä neljänä päivänä, jokaiseen viikkoon mahtuu myös yksi arviointitapahtuma. Kuvia käsittelen joka päivä”, Olli kertoo.

Tasapaino yhdistää hyvää kuvaa ja viiniä

Kuvaajasta kehittyy maistaja ahkeralla työllä: makuaistiaan Olli kertoo treenaavansa uteliaalla maistamisella – ja toistoilla.

”En pidä itseäni mitenkään erityismaistajana. Minulla on tavalliset valmiudet. Tosin hyvä hajumuisti minulla on mielestäni aina ollut. Maistamisessa toisto on tärkeää – ja kuka tahansa voi harjaantua maistajana, kunhan lähestyy asiaa analyyttisesti ja avoimin mielin. Omaa makupalettia on helppo lähteä laajentamaan esimerkiksi tekemällä heräteostoksia oman lähimarketin hevi-osastolta.”

Ollin mukaan hänen työhönsä niin kuvaajana kuin maistajana liittyy tasapaino.

”Hyvässä juomassa, vaikkapa viinissä, lähtökohtana on yleensä tasapaino. Sama koskee kuvaa. Ja jos joku elementti sattuu vielä korostumaan juuri oikealla tavalla, se voi tehdä viinistä tai kuvasta ikimuistoisen.”

Teksti Päivi Laakso, kuva Iiro Immonen

Tarinoita alkolaisista