Johtamisvalmennuksella syvennetään kulttuuria ja kohtaamisia

Yksi Alkon panostuksista henkilöstöön vuonna 2021 oli syyskuussa käynnistynyt johtamisvalmennus. Lähes kaksi vuotta kestävä ohjelma kattaa koko Alkon esihenkilöstön, noin 180 henkeä.

”Valmennuksella pyrimme entisestään syventämään Alkon hyväksi koettua johtamiskulttuuria. Matalassa organisaatiossamme työntekijäryhmät ovat runsaassa vuorovaikutuksessa keskenään, esimerkiksi pääkonttorin väki tekee sesonkiaikoina työvuoroja myymälöissä. Alkossa ihmiset johtavat ihmisiä, meillä kohdataan ja keskustellaan”, kuvailee valmennuksesta yhdessä kumppaniyrityksen kanssa vastaava Alkon HRD-päällikkö Elisa Venäläinen.

Esihenkilöt tapasivat syksyllä 2021 yhteisessä starttiosuudessa ja neljästä moduulista ensimmäisessä, joka käsitteli valmentavaa johtamista. Seuraavien moduulien aiheet ovat vastuullinen, ketterä ja tehokas sekä innostava ja osallistava johtaminen.

Johtamisvalmennuksessa vahvistetaan pääkonttorin ja kentän välisen yhteispelin lisäksi myös maantieteellisiä kohtaamisia: kollegoilta oppiminen yli aluerajojen tukee johtamiskulttuurin yhdenmukaisuutta ja tasalaatuisuutta. Valmennukseen osallistuu myös koko Alkon johtoryhmä.

Monimuotoista oppia itsetuntemus edellä

Koulutukseen tulevilla esihenkilöillä on kullakin oma johtamistaustansa. Valmennuksen keskiössä on itsetuntemuksen vahvistaminen ja erilaisten johtamistilanteiden tunnistaminen. Oppiminen tapahtuu periaatteella 10 prosenttia koulutuksissa ja itsenäisesti perehtyen, 20 prosenttia kollegojen kanssa ja 70 prosenttia työpaikalla työtä tekemällä. Tähän mennessä saatu palaute vahvistaa, että oppien soveltaminen käytäntöön tuottaa erittäin myönteisiä kokemuksia. Valmennettavien käytössä on myös Alkon oma digitaalinen oppimisalusta, joka tukee kehittymistä pitkin matkaa.

Modulaarinen koulutus etenee yhteisistä neljästä osa-alueesta syventäviin osiin. Niissä perehdytään pienemmissä kokoonpanoissa kunkin esihenkilön kehittymistavoitteiden teemoihin. Johtamisvalmennuksen sisältöä myös muokataan pitkin matkaa tarpeen mukaan, jotta varmistetaan aiheiden ajankohtaisuus ja paras vaikuttavuus. Tuloksia seurataan esimerkiksi säännöllisellä Pulssi-mittauksella, joka kartoittaa Alkon esihenkilöiden onnistumista tiimiläisten näkökulmasta.

”Tavoitteenamme on tarjota maailmanluokan asiakaspalvelua. Osana tätä päämäärää rakennamme hyvää henkilöstökokemusta ja pyrimme laadukkaisiin johtamiskohtaamisiin, joita kehutaan”, summaa Alkon henkilöstöjohtaja Heli Hassinen-Biberger.