Pienpanimo-oluet ovat tekijöidensä taidonnäytteitä

Pienpanimot ovat nimensä mukaisesti panimoita, joiden tuotantomäärä on pieni. Suomalaisten pienpanimoiden määrä on kaksinkertaistunut muutamassa vuodessa.

Olutkulttuuri on kehittynyt Suomessa vinhaa vauhtia, ja sitä myötä kiinnostus pienpanimo-oluisiin on kasvanut nopeasti – samoin kuin pienpanimoiden määrä. Vielä 2010 Suomessa oli alle 40 rekisteröityä pienpanimoa, kun taas kesäkuussa 2020 niitä oli jo lähes 120. Suomessa pienpanimoksi määritellään panimo, joka valmistaa vuoden aikana olutta enintään 15 miljoonaa litraa.

Katso kaikki pienpanimo-oluet

Minkälaisia pienpanimo-oluet ovat?

Pienpanimo-olut ja sen tyylit

Pienpanimoille tyypillistä on laadun tavoittelu, käsityön arvostaminen ja kokeilunhalu, jonka pienet keittomäärät mahdollistavat. Pienpanimot tekevät myös kertaeriä, jolloin saatavuus on todella pieni, lisäten harrastajien mielenkiintoa.

Pienpanimot tuovat markkinoille uusia tulkintoja perinteisistä oluttyypeistä tai vastavuoroisesti oluet voivat olla kunnianosoituksia klassikoille. IPA-olut on oivallinen esimerkki siitä, miten pienten panimoiden nostattamasta tyylistä on tullut viime vuosina valtavirtaa. 

Pienpanimo-oluet, jotka trendaavat nyt 

 

  1. NEIPA eli New England IPA tai hazy IPA on usein tyyliltään samea ja runsaan hedelmäinen pintahiivaolut. Oluttyylissä korostuu sitrusmaiset ja trooppisen hedelmäiset aromit IPA-oluille tyypillisen katkeruuden sijasta.
  2. Sour ale eli trendikäs hapanolut on nimensä mukaisesti selkeän hapokas oluttyyli. Sitä tehdään sekä perinteisinä että hyvin moderneina käsityöolutversioina.
  3. Oluiden maustaminen on tuonut paljon uusia makuelämyksiä oluttyyleihin. Maustettu olut on hedelmällä, marjalla, yrtillä, savulla tai muulla vastaavalla maustettu pintahiivaolut, jonka maussa käytetty mauste on selvästi havaittavissa.
  4. Trendien viimeisimpänä villityksenä ovat olleet jälkiruokia muistuttavat tummat tai vaaleat oluet.

Minkälaisten ruokien kanssa oluet maistuvat?

Ruoan ja oluen yhdistämisen perussääntö on yksinkertainen: kevyet, vaaleat ja mietoaromiset oluet sopivat kevyille ruoille, kun taas tummat ja aromikkaat oluet säestävät parhaiten ruokia, joiden makumaailma on runsas.

Kokeile kesällä ainakin näitä yhdistelmiä

  • Kevyt lager & silliSilli tarjotaan Suomessa useimmiten mausteliemessä. Perinteinen juomavalinta on tällöin vaalea lager, joka on etikkaisten ja makeiden makujen raikas pari.
  • Pils & makkara. Raikkaan humalaisuutensa ansiosta pils on ruokapöydän moniottelija, mutta erityisen hyvin se maistuu rasvaisten ruokien, kuten makkaran kanssa. 
  • Vehnäolut & kesän kalasaalis. Pirteät vehnäoluet säestävät kalaruokia erinomaisesti.
  • New England IPA & mausteinen possu. NEIPAn kanssa maistuvat esimerkiksi hedelmien kanssa grillattu makean mausteinen possu tai aasialaiset wokit.