Monien makujen gini

Gini on katajanmarjalla maustettu väkevä alkoholijuoma, josta on kehitetty paljon uusia versioita. Ginien tyylit vaihtelevat suuresti.

Gini on aina katajanmarjalla maustettu viina, jossa on minimissään 37,5 % alkoholia. Muuten eri tislaamoiden ginit eroavat resepteiltään ja myös maultaan suuresti. 

”Lähtökohtana on puhdas alkoholi, jossa on pakollisena mausteena katajanmarjaa. Sen jälkeen gini on tislaamomestarin ja valmistajan luovuutta”, Alkon kouluttaja Suvi Juustovaara-Louhelainen kertoo. 

Tarjolla olevien ginien määrä on kasvanut viime vuosina. Samalla sen yleisin kumppani, tonic-vesi, on saanut paljon uusia laadukkaita versioita.  

Myös klassista gintonic-reseptiä varioidaan nykyisin aiempaa enemmän käyttämällä erilaisia ginejä, tonic-vesiä ja koristeita. 

Uusien makujen ja klassisten cocktailien trendin myötä ginin suosio on kasvanut melkoisesti.  

Tutustu gineihin: 

Mistä gini on kotoisin? 

Moni yhdistää ginin Britteinsaariin, mutta idea viinan maustamisesta katajanmarjalla on itse asiassa lähtöisin Hollannista. Sieltä se levisi 1600-luvun lopulla Lontooseen, missä varsinaiset ginit syntyivät. 

”Hollannista lähtöisin oleva genever oli ensimmäinen katajanmarjalla maustettu viina. Siitä se kehittyi hienostuneemmaksi giniksi, jossa ei ole yhtä paljon viljaisuutta”, Juustovaara-Louhelainen kertoo. 

Giniä voidaan nykyisin valmistaa missä tahansa. Monet ginin uusista pientuottajista ovat itse asiassa olleet viskitislaamoja, joiden ensimmäiset myyntiin tulevat tuotteet olivat ginejä viskien vielä kypsyessä tynnyreissä.   

Millä gini maustetaan? 

Määritelmän mukaisesti ginin reseptiin kuuluu aina katajanmarja. Muuten tyylit ja mausteet vaihtelevat. 

”Erilaisia ginejä on paljon. On kukkaisuutta, sitruksisuutta, yrttejä, mausteita. Niistä saa omanlaisensa ginin, uniikin tuotteen”, Juustovaara-Louhelainen kuvailee. 

Ginin klassisia mausteita ovat: 

  • katajanmarja
  • saksankurjenmiekanjuuri
  • korianterinsiemenet
  • angelikanjuuri
  • sitrusten kuoret. 

Vaihtoehtojen määrä on kuitenkin loputon. Ginissä voi olla mausteena esimerkiksi niin hedelmiä, marjoja, yrttejä, kukkia kuin luonnosta kerättyjä kasvinosia. 

Miten gini valmistetaan? 

Ginin pohjana on valmis kirkas alkoholi, joka voi olla tislattu esimerkiksi viljasta, viinistä tai melassista. Viljapohjainen tisle on raaka-aineena arvostetuin. 

Mausteet lisätään pääasiassa tislaamalla neste uudestaan. Tapoja on erilaisia: 

  • Mausteet voidaan lisätä tislattavaan nesteeseen. Tällöin niitä saatetaan myös uuttaa nesteessä ennen tislausta. 
  • Mausteet voidaan laittaa tislauspannuun nesteen yläpuoliseen koriin, jonka läpi tislaushöyryt kulkevat. 
  • Joskus mausteista tehtyjä uutteita lisätään giniin vasta tislauksen jälkeen. 

Jotkut makuaineet kuten kurkku ovat niin herkkiä, että ne eivät kestä tislausta. Toisaalta makuaineiden lisääminen tislaamalla on yleisesti ottaen arvostetumpaa. 

Tislauksen jälkeen gini saatetaan makeuttaa tai värjätä. 

Myös kypsytys tammiastioissa on mahdollista. Gini saa siitä täyteläistä, tammista aromimaailmaa. Tällöin gini sopii paitsi juomasekoituksiin, myös sellaisenaan aromilasista nautittavaksi. 

Distilled Gin eli tislattu gini on tislaamalla valmistettava ginityyli, jossa katajanmarjat ja muut mausteet ovat mukana tislauksessa. Siihen voidaan lisätä ainesosia myös tislauksen jälkeen. 

London Dry Gin on ginityyli, joka on valmistettu yksinomaan tislaamalla eli siihen ei ole lisätty makuaineita tai makeutusta tislauksen jälkeen. Merkintä ei ole sidottu paikkaan, joten london dry ginejä voidaan valmistaan muuallakin kuin Lontoossa. 

Millaisia ginien eri tyylit ovat?  

Suvi Juustovaara-Louhelainen kuvaa, että ginin eri tyylejä voi jakaa vaikka feminiinisiin tai maskuliinisiin. 

  • Herkemmissä gineissä voi olla kukkeutta, sitruksisuutta ja raikkautta.
  • Toisen ääripään gineissä on tunnistettavissa enemmän runsautta, vahvaa katajanmarjaisuutta sekä vahvoja yrttejä ja mausteita.
  • Lisäksi ginejä tehdään selkeän hedelmäisinä tai marjaisina, jolloin mukana saattaa olla makeutta.
  • Joissakin gineissä on tammikypsytyksen aromeja. 

Tyyli riippuu tuottajan valinnoista. Giniä voidaan valmistaa ympäri maailman, ja mausteet saatetaan poimia mistä tahansa. Toisaalta jotkut tuottajat haluavat giniinsä paikallisuutta.   

Miten giniä käytetään?  

Joskus gini saatetaan tarjota viilennettynä snapsina, mutta yleensä se nautitaan osana juomasekoitusta. Mausteinen juoma sopii myös ruoanlaittoon.  

Cocktailit 

Ginin perinteisin käyttötapa on juomasekoituksissa. Niissä se kuuluu monen klassikkococktailiin kuten negronin ja erilaisten martinien ainesosiin. 

Gintonic 

Ginin pidentäminen tonic-vedellä on perinteinen tapa rakentaa juomasekoitus. Reseptiä voi varioida vaihtelemalla luovasti erilaisia ginejä, tonic-vesiä ja koristeita. 

Juustovaara-Louhelainen sanoo, että gintoniciin voi käyttää omia lempiyrttejä, hedelmiä tai marjoja. Mukaan käyvät vaikka kokonaiset pippuritkin. 

Gintonicia valmistettaessa on hyvä muistaa myös: 

  • Ginin valinnan ohella kannattaa kiinnittää huomiota tonic-veden laatuun. Niiden valikoima onkin kasvanut merkittävästi.  
  •  Lasiksi sopii iso pallomainen ja jalallinen lasi, johon mahtuu reilunkokoisia jääpaloja. Kun jäät ovat isoja ja lasia pidellään jalasta, juoma pysyy viileänä. 
  • Vastaavan drinkin voi luoda myös alkoholittomana, kun käyttää viime vuosina yleistyneitä alkoholittomia tisleitä. Niistä moni muistuttaa mausteiltaan ginejä. 

Ruoanlaitto 

Gini sopii myös ruoanlaittoon. Sitä voi käyttää esimerkiksi kasvisten pikkelöintiliemen tai graavikalan maustajana. Kokeile esimerkiksi gintonic-hölskykurkkuja. 


Teksti Lasse Pakarinen

Gini Alkossa

Alkon hyllyillä ja verkkokaupassa on yli 200 erilaista giniä. Niitä saadaan paristakymmenestä eri maasta, runsaasti myös Suomesta.

Suvi Juustovaara-Louhelainen

Suvi Juustovaara-Louhelainen on Alkon myyjä ja kouluttaja Porvoossa. Hän on kiinnostunut erilaisista gineistä ja kokeilee mielellään luovasti ginin ja tonicin yhdistelmiä.