Tutustu liköörien monipuolisuuteen

Liköörit ovat kirjava ryhmä makeita alkoholijuomia. Niitä nautitaan sellaisenaan, ja ne antavat sävyjä esimerkiksi cocktaileihin. Liköörien makujen kirjo vaihtelee aidoista marjoista ja hedelmistä lukuisiin mausteisiin. Katkerot ovat tuntuvan karvaita juomia.

Hedelmiä, marjoja, mausteita, yrttejä, kahvia, kermaa… Liköörien eri makuaineita ja värejä on lukemattomia. Yhdistävä tekijä on, että liköörit ovat aina makeita. 

Jos maut ovat moninaisia, niin ovat myös käyttöyhteydet. Liköörejä nautitaan osana juomasekoituksia, shotteina sekä sellaisenaan esimerkiksi jälkiruokien kanssa. Lisäksi niitä käytetään myös ruoanlaitossa.

Viime aikoina kiinnostus cocktaileihin on nostanut liköörien suosiota. Samalla markkinoille on tullut enenevissä määrin pientuottajien vaihtoehtoja – samaan tapaan kuin moniin muihinkin juomaryhmiin. 

Perehdy likööreihin: 

Mitä liköörit ovat? 

Millaisia liköörien eri tyypit ovat? 

Miten liköörejä käytetään?

Katkerot

Mitä liköörit ovat? 

Liköörit ovat laaja ryhmä runsaasti sokeria sisältäviä maustettuja alkoholijuomia. Maku riippuu käytetyistä raaka-aineista. Alkoholipitoisuus vaihtelee miedoista alkoholijuomista väkeviin. 

Liköörien historia ulottuu pitkälle. Osin ne pohjautuvat entisaikojen lääkinnällisiin sekoituksiin, joita kehitettiin esimerkiksi luostareissa. Alkoholin maustamisella on myös saatettu peittää sen pahaa makua. 

  • Liköörin maku voi tulla muun muassa marjoista, hedelmistä, yrteistä, mausteista, eri kasvinosista, pähkinöistä, kahvista tai suklaasta. Usein nämä makuaineet lisätään aromitisleenä tai -uutteena. Likööri voi saada makua myös kermasta tai kananmunasta. 
  • Myös väriaineita ja luontaisen kaltaisia aromeja saatetaan käyttää. 
  • Usein käytettävä alkoholi on maultaan neutraali, mutta joskus likööri voi saada makuvivahteita esimerkiksi viskistä, brandystä tai rommista. 
  • Alkoholia on vähintään 15 % ja sokeria vähintään 100 grammaa litrassa. Tähän sääntöön on myös poikkeuksia joidenkin liköörityyppien osalta. 
  • Jos liköörin nimi alkaa ”crème de”, sokeria on vähintään 250 grammaa litrassa, crème de cassis -likööreissä vähintään 400 grammaa litrassa.

Millaisia liköörien eri tyypit ovat? 

Liköörit voidaan jaotella ryhmiin monella eri tavalla. Yleisimmin perusteena ovat käytetyt raaka-aineet. Osa likööreistä voi sijoittua useampaankin ryhmään. 

Marjaliköörit 

Marjaliköörit on valmistettu nimensä mukaisesti marjoista kuten mustaherukoista, vadelmista tai lakasta. Niitä voi olla juomassa yhtä tai useampaa lajia. Alkoholipitoisuus vaihtelee, mutta usein se on suhteellisen matala. 

Katso Alkon marjaliköörit. 

Hedelmäliköörit 

Hedelmäliköörit ovat erilaisten hedelmien aromeilla maustettuja liköörejä. Makuna voi olla vaikka sitruuna, appelsiini, aprikoosi, omena tai banaani. Alkoholipitoisuus vaihtelee paljon. Joskus sitrusliköörit erotetaan hedelmälikööreistä omaksi liköörityypikseen. 

Katso Alkon hedelmäliköörit. 

Mausteliköörit 

Maustelikööreissä on usein yhden päämausteen selkeää aromia. Makuna voi olla esimerkiksi minttu, terva, lakritsi, pähkinä tai vanilja. Alkoholipitoisuus vaihtelee. 

Katso Alkon mausteliköörit. 

Yrttiliköörit 

Yrttiliköörit ovat joskus voimakkaan yrttisiä ja jopa lääkemäisiä, mutta joukossa on myös kevyemmin maustettuja juomia. Usein sekoituksessa on laaja kirjo erilaisia yrttejä ja muita raaka-aineita. Alkoholipitoisuus vaihtelee. 

Katso Alkon yrttiliköörit. 

Kermaliköörit 

Kermaliköörit ovat sameita liköörejä. Mukana on yleensä myös muu hallitseva aromi, esimerkiksi suklaa, toffee, kahvi tai jokin marja tai hedelmä. Alkoholipitoisuus on yleensä matalahko. 

Kermaliköörien säilyvyys on rajattu, joten avattuina ne kannattaa säilyttää jääkaapissa ja nauttia muutaman viikon kuluessa. 

Katso Alkon kermaliköörit. 

Salmiakkiliköörit 

Salmiakkiliköörit ovat salmiakin makuisia sekä yleensä sameita ja mustia juomia. Usein ne nautitaan sellaisenaan hyvin viilennettyinä. Alkoholipitoisuus vaihtelee. 

Katso Alkon salmiakkiliköörit. 

Kahviliköörit 

Kahvilta maistuvissa likööreissä on usein myös jokin lisämauste, esimerkiksi suklaa tai vanilja. Alkoholipitoisuus vaihtelee. 

Katso Alkon kahviliköörit. 

Punssit 

Punssit ovat rommia muistuttavalla arrakilla maustettuja runsaan makuisia liköörejä. Alkoholipitoisuus on suhteellisen alhainen. Ruotsista rantautunut punssi tarjotaan perinteisesti kylmänä tai kuumana hernekeiton kanssa. Siitä voi myös valmistaa totin teen kanssa. 

Katso Alkon punssit. 

Miten liköörejä käytetään? 

Eri liköörien tyypillisimmät käyttötavat vaihtelevat. Niitä kaikkia voi nauttia sellaisenaan, muuten käytettävä liköörityyppi riippuu cocktailin, boolin tai ruokalajin reseptistä. 

Eri liköörit säilyvät avattuina eri pituisia aikoja, vahvat mietoja pidempään. Lue lisää liköörien säilyvyydestä. 

Sellaisenaan 

  • Jos likööri nautitaan sellaisenaan, se kannattaa tarjota viilennettynä eli 10–12-asteisena. Joskus lämpötila voi olla viileämpikin, näin esimerkiksi salmiakkiliköörien kohdalla. 
  • Likööri voidaan tarjota myös jäiden kanssa. Se on yleistä etenkin kermaliköörien kohdalla. 
  • Varsinkin kahvi-, kerma-, mauste- ja yrttiliköörejä sekä marja- ja hedelmäliköörejä käytetään aterian jälkeisinä digestiiveinä.
  • Monen liköörin voi tarjota jälkiruoan juomana. Tällöin likööriä voi olla myös itse jälkiruoassa tai se sävytetään jälkiruoan makuun. Tässä yhteydessä yleisiä ovat etenkin marja- ja hedelmäliköörit sekä kermaliköörit. 

Juomasekoituksissa ja booleissa 

  • Liköörejä käytetään laajasti erilaisissa cocktailresepteissä. Perinteisiä ovat niin monet marja- ja hedelmäliköörit, mausteliköörit, kahviliköörit, yrttiliköörit kuin kermalikööritkin.  
  • Maun lisäksi likööri voi antaa juomasekoitukseen väriä. 
  • Booleihin likööri antaa aromia, maun syvyyttä ja makeutta. Lue lisää booleista. 

Ruoanlaitossa 

  • Ruoanlaitossa liköörejä käytetään useimmin makeiden jälkiruokien resepteissä. Niiden avulla voidaan korostaa jälkiruoan makua tai tuoda siihen lisävivahdetta. 
  • Likööriä saatetaan lisätä vaikka marja- ja hedelmäjälkiruokiin tai kermaisiin vanukkaisiin, kuten panna cottaan. 
  • Liköörejä käytetään myös leivonnassa, kuten kakkujen kostutuksessa ja täytteissä. Lisäksi niitä voi hyödyntää säilönnässä, vaikka hillojen ja marmeladien maustajana. 
  • Joskus harvemmin likööriä saatetaan käyttää lisäsävyn ja makeuden antajana suolaisissa ruokalajeissa, vaikka marinadeissa tai kastikkeissa.

Katkerot

  • Mahakatkerot ovat voimakkaan karvaanmakuisia juomia, joita tarjoillaan aterian jälkeen digestiivinä.
  • Grogikatkerot ovat mahakatkeroita miedompia mutta kuitenkin tuntuvan karvaita juomia, joita käytetään drinkkisekoituksissa.