
Viskit
Viskit ovat maltaista, maissista tai kokojyväviljoista valmistettuja tisleitä, joita kypsytetään tammitynnyreissä.
Viskien makutyypit
Viskin makutyyppi määräytyy viskin täyteläisyyden sekä aromien voimakkuuden ja monimuotoisuuden kautta. Jokaiselle makutyypille on oma tunnusvärinsä, joka löytyy hyllyetiketistä ja verkkokaupan tuotekortilla.
Kepeä ja viljainen |
Kepeät ja viljaiset viskit ovat kevyitä tai keskitäyteläisiä. Tuotteista voi löytää selkeän ja raikkaan makuprofiilin, jossa korostuu viljojen ja yrttien maut.
Pehmeä ja hedelmäinen |
Pehmeä ja hedelmäinen -makutyypin viskit ovat kevyitä tai keskitäyteläisiä. Maussa korostuu pehmeys ja monesti yhden hedelmän selkeä maku.
Hedelmäinen ja aromikas |
Valikoimamme hedelmäiset ja aromikkaat viskit ovat keskitäyteläisiä tai täyteläisiä. Maussa on aistittavissa eri hedelmiä, maltaisuutta ja hunajaa. Maussa korostuu hedelmäisyys.
Vivahteikas ja ryhdikäs |
Vivahteikkaat ja ryhdikkäät viskit ovat keskitäyteläisiä, täyteläisiä tai erittäin täyteläisiä. Maussa on aistittavissa kypsytyksen aikana kehittyneitä vivahteita, mineraalisuutta sekä kypsää hedelmäisyyttä.
Runsas ja voimakas |
Runsas ja voimakas -makutyypin viskit ovat täyteläisiä tai erittäin täyteläisiä. Aromimaailma on runsas ja aromien intensiteetti korkea.
Viskityyppejä
Skotlantilaiset blended-viskit
Skotlantilaiset blended-viskit ovat yleisin viskityyppi. Ne valmistetaan sekoittamalla useita eri viskejä keskenään. Maultaan ne ovat kevyitä, hedelmäisiä ja joskus tammisia.
Skotlantilaiset mallasviskit
Skotlantilaiset mallasviskit tehdään mallasohrasta. Single malt -viskit ovat yhden tislaamon tekemistä viskieristä sekoitettuja viskejä. Mallasviskit ovat voimakkaita ja joskus savuisia maultaan.
Irlantilaiset viskit
Irlantilaiset viskit vaihtelevat kepeistä ja vivahteikkaista pehmeän hunajaisiin ja erittäin täyteläisiin.
Amerikkalaiset viskit
Amerikkalaiset viskit valmistetaan usein maissista, ja silloin niitä kutsutaan bourboniksi. Maissi pehmentää viskien makua, ja kypsytys uusissa tammitynnyreissä antaa lisäksi vaniljaisia makuja.
Kanadalaiset viskit
Kanadalaiset viskit valmistetaan usein maissista, mutta myös ruista ja muita viljoja käytetään. Viskit ovat maultaan kepeitä ja pehmeitä.
Muut viskit
Valikoimamme muihin viskeihin kuuluvat muut viskityypit sekä viskit muista maista, kuten Japanista, Ruotsista ja Suomesta.
Tarjoilu
Viskit tarjoillaan digestiivinä aterian jälkeen tai vesitilkan tai jäiden kanssa.
Tuoksuja ja makuja
Maltainen
Paahdetuista maltaista syntyvä makean paahteinen ohran aromi.
Viljainen
Kevyesti paahdetuista maltaista tuleva kypsän ohran aromi.
Vaniljainen
Paahdetuista tammitynnyreistä liukeneva vaniljan aromi.
Savuinen
Maltaiden savukuivauksesta ja sisältä poltetuista tynnyreistä peräisin oleva savunaromi.
Turpeinen
Maltaiden turvesavukuivaamisesta syntyvä maanläheinen aromi.
Tervainen
Savumallastuksesta ja tammikypsytyksestä syntyvä makean tervamainen aromi.