
Tutustu kuohuviinityyleihin: ranskalainen crémant, espanjalaiset cava ja corpinnat sekä italialainen prosecco
Kuohuviinejä tuotetaan eri puolilla maailmaa, kiehtovan erityylisinä. Tunnetko ranskalaisen crémantin, Espanjan ylpeydet cavan ja uuden tulokkaan corpinnatin, entä Koillis-Italian hedelmäisen proseccon? Annetaan neljän tuottajan kertoa kuplivista viineistään.
Burgundissa on satsattu kuohuviinin laatuun
Ranskan Burgundi – tai ranskaksi Bourgogne – tunnetaan etenkin valko- ja punaviineistään, mutta arvoalueella tehdään myös kuohuviinejä. Alueen laatukuohuviinit ovat vuodesta 1975 lähtien kulkeneet nimellä crémant de bourgogne.
Crémanteja tehdään muillakin Ranskan alueilla, niistä ehkä tunnetuimpana Alsacen crémant d’alsace. Kaikki crémantit valmistetaan perinteisellä menetelmällä, jossa kuplat syntyvät toisessa käymisessä pulloissa.
Crémant de bourgognen laatu on viime vuosina noussut reippaasti.
”Vielä kaksikymmentä vuotta sitten jotkut tuottajat saattoivat tehdä crémantia, jos vuosikerta oli huono kuplimattomien viinien valmistamiseen. Viimeisten kymmenen vuoden aikana on pitänyt sitoutua, jos haluaa tehdä kuohuviiniä. Alueella työskennellään nyt Champagnen tapaan”, kertoo Benoit Charbonnaud, joka vastaa laatuun profiloituneen André Delorme -viinitalon Euroopan markkinoista.
Laadun noustessa viinit ovat kuivuneet. Osin kyse on maun muuttumisesta, mutta taustalla on myös rypäleiden parantunut laatu ja viinien miellyttävämpi happotasapaino.
Crémant-kuohuviinin rypäleet tulevat kaikkialta Ranskan Burgundista
Alkon hyllyillä ja verkkokaupassa on yli 1400 kuohuviiniä 28 maasta. Niistä yli 160 on cavoja, yli 10 corpinnateja, yli 170 proseccoja ja noin 80 crémanteja.
Kuohuviinipullojen koot:
-
Piccolo: 0,187 tai 0,2 l
-
Puolikas pullo: 0,375 l
-
Tavallinen pullo: 0,75 l
-
Magnum: 1,5 l
-
Jeroboam: 3 l
-
Methusalem: 6 l
-
Salmanazar: 9 l
-
Balthasar: 12 l
-
Nebukadnessar: 15 l
-
Salomon: 18 l
André Delorme -talon tarhat sijaitsevat Côte Chalonnaisen ala-alueella, mutta rypäleitä sekoitetaan Bourgognen eri osista. Viineihin saadaan raikkautta käyttämällä pohjoisessa lähellä Chablis´ta kasvaneita rypäleitä.
Bourgognen päärypäleet ovat samat Chardonnay ja Pinot Noir, joita viljellään myös Champagnessa.
”Olemme onnekkaita, sillä Chardonnay on paras lajike antamaan kukkaisia ja paahteisia aromeja, Pinot Noir taas hedelmäisyyttä”, Charbonnaud muotoilee ja kehaisee, että sokkotestissä alueen viiniä ei aina erota samppanjasta.
André Delorme käyttää viineissään pieniä määriä myös muita Bourgognen rypäleitä. Vaalea Aligoté antaa eksoottista hedelmäisyyttä ja hapokkuutta, punainen Gamay taas roseeviineihin väriä, joka ei muutu Pinot Noirin tapaan oranssiksi.
Crémant de bourgognea on pullokypsytettävä toisen käymisen jälkeen vähintään yhdeksän kuukautta. André Delormen tapauksessa minimi on 18 kuukautta tai enemmänkin, jopa 36 kuukautta. Mitä pidempään viini kypsyy, sitä enemmän se saa paahteista vivahteikkuutta.
Crémant de bourgogne on nyt suosittu aperitiivi, mutta se avataan usein ateriallekin.
”Yhä useammat ranskalaiset nauttivat crémantia myös aterialla. Se sopii etenkin kalalle, kuten lohelle, sekä muiden merenherkkujen seuraan. Täyteläinen kuohuviini toimii jopa vaalean lihan, kuten kalkkunan tai kanan, kanssa”, Charbonnaud maistelee.