Tunnetko viinin ja viinijuoman erot?

Tunnetko viinin ja viinijuoman erot? Viini tehdään tuoreista viinirypäleistä tai viinirypäleiden puristemehusta. Viinin alkoholi on peräisin luonnollisesta käymisestä. Viinijuomat puolestaan ovat viinipohjaisia juomia, joita valmistetaan sekoittamalla viiniä ja eräänlaisia miksereitä, tai tuotteita, joista on poistettu alkoholia enemmän kuin 20 prosenttia.

Viiniä ei peukaloida

Viini tehdään tuoreista viinirypäleistä tai viinirypäleiden puristemehusta. Viinin alkoholi on peräisin luonnollisesta käymisestä. Viinin alkoholipitoisuus on vähintään 8,5 prosenttia, tosin tiettyjen viinialueiden oma lainsäädäntö voi sallia viinille matalammankin alkoholiprosentin. Esimerkiksi italialaisten Moscato d’Asti -viinien alkoholipitoisuus on 5–6 prosenttia. Viinin alkoholipitoisuutta voidaan valmistuksen yhteydessä myös vähentää, enintään 20 prosenttia.

Viinit jaotellaan värin ja kuplivuuden perusteella punaviineiksi, valkoviineiksi, roseeviineiksi ja kuohuviineiksi. Lisäksi on olemassa väkeviä viinejä, joihin on lisätty alkoholia siten, että niiden alkoholipitoisuus on 15–22 prosenttia.

Viinin makua, väriä tai koostumusta ei saa peukaloida lukuun ottamatta perinteisiä valmistusmenetelmiä, kuten tammikypsytystä tai hiivan vaikutusta. Nämä menetelmät on määritelty tarkkaan EU-lainsäädännössä. Viinien maut ja aromit ovat peräisin rypälelajikkeista, viljelyalueesta, valmistusmenetelmästä ja mahdollisesta kypsytysajasta.

Viinijuomissa riittää vaihtelua

Viinijuomat ovat viinin kaltaisia juomia, jotka eivät täytä viinin määritelmää. Viinijuomissa alkoholipitoisuus on tyypillisesti normaalia viiniä matalampaa, mutta osa voi olla myös viinien vahvuisia tai jopa sen yli. Viinijuomat voidaan jaotella erityisesti kahteen tyyppiin.

  • Viinijuomien alkoholipitoisuutta on valmistuksen yhteydessä vähennetty enemmän kuin viineille sallittu 20 tilavuusprosenttia.
  • Viinijuoman tilavuudesta vähintään 50 prosenttia on viiniä ja loput esimerkiksi kivennäisvettä, maustettua mikseriä tai hedelmäuutetta. Alkoholipitoisuus voi olla 4,5–14,5 tilavuusprosenttia.

Viinijuomien aromia ja väriä saa muokata valmistuksen yhteydessä esimerkiksi makeuttamalla, värjäämällä, lisäämällä tai poistamalla alkoholia tai sekoittamalla joukkoon muita juomalajeja, kuten vettä.

Käyttötavoiltaan viinijuomat muistuttavat viinejä. Alko luokittelee viinijuomat viinejä mukaillen kuohuviinijuomiksi, valkoviinijuomiksi, punaviinijuomiksi, roseeviinijuomiksi ja muiksi viinijuomiksi. Viinijuomat on tarkoitus nauttia nuorina. Ne eivät parane pullokypsytyksessä toisin kuin useat viinit.

Alkossa viinijuomat löytyvät hyllyltä muiden viinien joukosta. Niiden tunnistamista helpottaa hintalapussa mainittu viinijuomatyyppi. Lisäksi Alko merkitsee kaikki alle 10-prosenttiset viinit ja viinijuomat erillisellä ”matala-alkoholillinen” -tunnisteella.

Juoma tilanteen mukaan

Vaikka viinien ja viinijuomien käyttötarkoitukset ovat samankaltaiset, kannattaa juomaa valitessa olla tarkkana etenkin silloin, kun tarjolla on tavallista juhlavampi ateria tai kun juhlan aihe on suuri ja haluat erityisesti panostaa myös juomaan. Tällöin perinteinen viini saattaa olla osuvin vaihtoehto. Viineissä on ruoan ja juoman yhdistämisellä on pitkät perinteet. Viinin rakenne ja aromien monimuotoisuus luo oivan pohjan yhdistämiselle.

Viinijuomien makuprofiilit voivat vaihdella huomattavasti aina rutikuivasta makeaan, mikä on syytä huomioida varsinkin silloin, jos viinijuomaa tarjoaa ruoan kanssa. Esimerkiksi punaiset viinijuomat kannattaa tarjota hieman viilennettynä, jotta mahdollinen makeus pysyy aisoissa.

Matalamman alkoholipitoisuuden vuoksi kuivat viinijuomat voivat olla haasteellisempia ruokakumppaneita voimakkaammille tai runsaammille ruokamauille, sillä niissä on vähemmän täyteläisyyden tunnetta.

Alkon monipuolisessa valikoimassa on yli 8 000 viiniä, minkä lisäksi myynnissä on laajasti viinijuomia, matala-alkoholisia juomia sekä alkoholittomia vaihtoehtoja.

Etikettimerkinnöistä

Uuden tuoteryhmän myötä kuluttaja saattaa törmätä erilaisiin etikettimerkintöihin. Myös termeinä viineistä ja viinijuomista puhutaan iloisesti sekaisin.

Kun viinistä poistetaan alkoholia, tulee tämä merkitä etikettiin. EU lainsäädännön ja Valviran ohjeistuksen mukaan termeinä käytetään viini, alkoholi poistettu/poistettu osittain. Jos tuote on valmistettu Suomessa, joka ei ole EU:n määrittelemä viinin tuottajamaa, tulisi etiketistä löytyä merkintä rypäleistä valmistettu mieto alkoholijuoma.

Mikäli viini on aromatisoitu viini, on etiketissä merkintänä joko aromatisoitu viini, viinicocktail tai viinipohjainen juoma. Paikallisen lainsäädännön mahdollistamissa matala-alkoholillisissa viineissä, kuten Asti, Lambrusco, Vinho Regional Lisboa Leve, on etikettimerkintänä viini.

Alkoholilain mukaan alkoholijuoman valmistaja ja maahantuoja vastaavat siitä, että tuotteen etiketti on säännösten ja määräysten mukaisia. Valvova viranomainen on Valvira.