
Veneton viinejä raikkaista runsaisiin
Veneton viineissä on valinnanvaraa kevyen raikkaista aina runsaan meheviin suosikkeihin
Koillis-Italiassa sijaitseva Veneton maakunta on suosittua matkailuseutua, jossa riittää ihmeteltävää Venetsian kanaaleilta niin Gardajärven rannoille kuin pohjoisessa kohoaviin Dolomiittien vuoriin.
Jos maisemissa on monipuolisuutta, niin on myös Veneton viineissä. Maakunta on Italian suurin viinintuottaja, missä prosecco-kuohuviinien valtaisa suosio on nykyisin iso tekijä. Tosin moni ei ehkä miellä, että pääosa proseccoista tulee nimenomaan Venetosta.
Maakunta on kuitenkin paljon muutakin kuin vain hedelmäisten kuohuvien tuottaja. Veneton muut viinit vaihtelevat tyylikkäistä valkoviineistä raikkaiden roseiden kautta aina muhkeisiin punaviineihin. Maakunnassa on yli 40 viinityyppiä, jotka on luokiteltu Italian laatuviinien DOC- tai sitäkin korkeampaan DOCG-laatuluokkaan.
Valpolicella ja Soave ovat tunnetuimmat klassikkoalueet
Veronasta pohjoiseen sijaitseva Valpolicellan kaunis kukkulaseutu on Veneton punaviinien sydänmaata. Perinteisesti alue tekee suhteellisen keveitä punaviinejä, joiden päärypäle on alueelle ominainen Corvina.
Toisaalta Valpolicellassa tehdään myös koko viinimaailman täyteläisimpiin kuuluvia amarone-punaviinejä. DOCG Amarone di Valpolicellan erikoisuus on, että se valmistetaan kuivatuista rypäletertuista. Kun vettä on vähemmän, rypäleissä on erityisen paljon makua sekä sokeria, joka käy runsaaksi alkoholiksi.
DOC Valpolicella Ripasso on toinen erikoisuus, joka on eräänlainen amaronen pikkusisko. Siinä amaronen valmistuksesta jäänyt rypälemassa yhdistetään valpolicella-viiniin, joka käytetään uudestaan. Tuloksena on runsas ja mehevä punaviini.
Gardajärven viilentämä Bardolinon alue on toinen Veneton punaviiniklassikko, jonka tyyli on Valpolicellan viineihin verrattuna vielä kevyempi. Alueella tehdään paljon myös chiaretto-nimityksellä kulkevia, maistamisen arvoisia roseeviinejä.
Valkoviineissä Veneton klassisin alue on Soave. Joillakin on alueen viineistä hieman halju kuva, mutta se kannattaa päivittää. Soave tuottaa usein hienoja valkoviinejä, joissa on mielenkiintoista vivahteikkuutta. Päälajike on Garganega, sekin Venetolle ominainen rypäle.
Mielenkiintoisena esimerkkinä Veneton valkoviinialueista voi nostaa myös Luganan, joka tekee raikkaita mutta maukkaita viinejä. Osa alueesta tosin sijaitsee naapurimaakunta Lombardian puolella.
Entistä runsaammat viinit
Viinien tyylit ovat kehittyneet Venetossa. Se näkyy niin perustason valpolicellan muuttumisessa entistä runsaammaksi kuin ripasso- ja amarone-viinien yleistymisessä viime vuosikymmeninä. Samalla soave on saanut enemmän laatua ja vivahteikkuutta, jotkut niistä sopivat nykyisin jopa kellariin.
Pinot Grigio -lajikkeen valkoviinit ovat vielä yksi Veneton suosikeista. Niidenkin tyylit ovat monipuolistuneet. Suosittu hyvin kevyt ja raikas tyyli on saanut rinnalleen uutta runsautta.
Veneton trendeistä yksi on kuitenkin ylitse muiden: proseccon myynnin jättimäinen kasvu, joka alkoi viime vuosikymmenen alussa. Alun perin vain valkoisena tehty kuohuviini sai hiljattain rinnalleen roseeversion.
Prosecco on nostanut Veneton myös Alkossa Italian suurimmaksi viinimaakunnaksi. Veneton osuus Italian viinien myynnistä on peräti lähes 30 prosenttia, mistä proseccon osuus on melkein puolet.
Oivat viinit ruokapöytään
Suomessa pidetään mehevistä punaviineistä, mihin Veneton viinit – etunenässä ripasso – vastaavat hyvin. Viineissä on muhkeaa pyöreyttä sekä joskus hitunen sokeria, joka pehmentää kokonaisuutta.
Hinta-laatusuhde on mainio, mutta Veneton viinit eivät ole niitä kaikista halvimpia. Maakunnan punaviinien mehevän lähestyttävää tyyliä on kopioitu esimerkiksi Etelä-Italiassa, mistä viinejä saadaan hieman edullisemmin. Etiketissä saattaa lukea tällöin appassimento.
Kesän ruokapöytään venetolaisista löytyy vaihtoehtoja joka lähtöön. Prosecco on mainio valinta terassille tai rentojen juhlien maljaksi, soave taas saattelee tyylikkäästi herkät kalaruoat.
Kevyemmän pään punaviinit, esimerkiksi valpolicella, kannattaa pitää mielessä kasvisten kanssa sekä silloin, kun tarjolla on monenlaisia herkkuja, vaikka noutopöydässä. Täyteläisemmät viinit kuten ripasso ovat omiaan pihvien ja muiden grillin paahtamien ruokien kylkeen.
Täyteläinen ja hintava amarone on oma lukunsa. Se sopii iltojen pimetessä nautiskeluviiniksi sellaisenaan tai vaikka juustojen parina.
Teksti Lasse Pakarinen
Veneton viinitermejä
AMARONE on kuuluisin appassimento-menetelmän viinityyppi.
APPASSIMENTO on menetelmä, jossa rypäleterttuja kuivataan ennen viininvalmistusta. Viini saa enemmän makua ja alkoholia.
CLASSICO tarkoittaa viinialueen perinteistä ydinosaa, esimerkiksi Valpolicella Classico.
RECIOTO on appassimento-menetelmällä valmistettu makea jälkiruokaviini.
RIPASSO syntyy, kun valpolicella-viini käytetään uudestaan amaronen kuorimassan kanssa.
RISERVA tarkoittaa, että viiniä on kypsytetty tavallista pidempään.
SUPERIORE viittaa useimmiten siihen, että viinissä on tavallista enemmän alkoholia. Viini voi olla myös pidempään kypsytetty tai rajatummalta alkuperäalueelta, ja satomäärää on kenties rajoitettu.