Italian tärkeimmät viinialueet – Ihastu italialaisiin viineihin

Italian viinialueet tuottavat uskomattoman kirjon erilaisia viinejä. Tutustu tärkeimpiin viinialueisiin ja niiden viinityyppeihin.

Italialaisten viinien suosio on viime aikoina ollut huimassa kasvussa. Alkon viinivalikoimasta yli viidesosa tulee Italiasta. Maan viineistä löytyy vaihtoehtoja niin puna-, valko-rosee- kuin kuohuviinien ystäville. Koko italialaisten viinien valikoima on kätevästi saatavilla verkkokaupasta. Tiesithän, että normaalitoimitus Alkon myymälöihin on maksuton.

Italian viinialueet esittelyssä

Italian kaikki 20 maakuntaa ovat samalla viinialueita. Italian viinialueet sisältävät lukemattomia ala-alueita ja niiden viinityyppejä, joten maassa riittää persoonallista maisteltavaa.

Italian viinialueista tunnetuimmat ovat ToscanaPiemonte ja Veneto, mutta myös muut tuottavat hienoja viinejä. Tuoreina haastajina voi nostaa esimerkiksi Sisilian ja Apulian. Lue alueista lisää alempana.

Italialaisten viinien laatuluokitukset antavat osviittaa

Viinien runsauden hahmottamiseen voi ottaa avuksi italialaisten viinien laatuluokituksen. Se perustuu viinialueiden ominaisuuksiin ja niiden viinityyppeihin.

Italialaisten viinien laatuluokat näkyvät pullojen etiketeissä kirjainlyhenteenä yhdessä alueen tai viinityypin nimen kanssa, esimerkiksi muodossa IGT Toscana tai DOCG Chianti Classico. Mitä korkeampi laatuluokka, sitä tarkemmat vaatimukset viinialueen rajoille sekä viinin viljelylle ja valmistukselle on asetettu.

Kartalla luokat voivat mennä päällekkäin, sillä samalla seudulla saatetaan tehdä niin perusviinejä kuin tiukasti säädeltyjä laatuviinejä.

Italian viinien laatuluokat:

  • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – korkein luokka

  • DOC (Denominazione di Origine Controllata) – toinen laatuviinien luokka

  • IGP tai IGT (Indicazione Geografica Protetta / Tipica) – määritellyn viinialueen alueviini

  • Vino da Tavola (tai Vino senza denominazione d'origine) – pöytäviini eli viini, jolla ei ole alkuperämerkintää, nykyisin harvinainen.

Laatuluokitus ei aina kerro viinin arvostuksesta. Esimerkiksi Toscanassa tehdään niin sanottuja supertoscanalaisia, jotka sijoittuvat usein IGP-alueviinien luokkaan. Syynä on monesti se, että niissä käytetään korkeammissa luokissa kiellettyjä lajikkeita.

Monipuolisten punaviinien Toscana

Keski-Italiassa sijaitseva Toscana on vanha viinintuottaja, joka on kuulu etenkin punaviineistään. Maakunnan laajimmat tarhat sijaitsevat kukkuloilla etelään Firenzen kaupungista. Tärkein rypäle on tumma Sangiovese, joka saa usein seurakseen muita lajikkeita.

DOCG Chianti on Italian kuuluisin viinityyppi, jonka viinit vaihtelevat kevyistä täyteläisiin. Yleensä niissä on hapokkuutta, marjaisaa hedelmäisyyttä ja mausteisuutta. Tuotantoalueen vanhan ytimen viinit kantavat merkintää DOCG Chianti Classico.

Muihin tunnettuihin viinityyppeihin lukeutuu esimerkiksi arvostettu DOCG Brunello di Montalcino, joka tehdään yksinomaan Sangiovesestä. Viinit ovat ryhdikkäitä ja tyylikkään runsaita. Samalla alueella tehdään myös edullisempaa DOC Rosso di Montalcinoa.

DOCG Vino Nobile di Montepulciano on Toscanan toinen aatelinen.

Toscanan erikoisuuksiin lukeutuu DOC Vin Santo, joka on yleensä vaaleista, kuivatuista rypäleistä valmistettu ja pienissä tynnyreissä kypsytetty viini. Maku on useimmiten makea, joten vin santo on hieno jälkiruokaviini.

Suosittu Veneto

Itäisessä Pohjois-Italiassa sijaitseva Veneto on Italian suurin viinintuottaja. Monet maakunnan viineistä kuuluvat Italian rakastetuimpiin.

Tunnettuja viinityyppejä ovat esimerkiksi prosecco-kuohuviinisoave-valkoviini sekä ripasso- ja amarone-punaviinit. Varsinkin pirteän hedelmäinen prosecco on noussut viime vuosina suureen suosioon.

Valpolicellan kukkulat Veronan kaupungin länsipuolella muodostavat Veneton merkittävimmän tarha-alueen. Alueen DOC Valpolicella -merkityt perusviinit ovat marjaisia ja vaihtelevat kevyistä täyteläisiin. Tärkein rypälelajike on Corvina, joka saa seurakseen muiden muassa Rondinellan, Molinaran ja Oselatan.

DOCG Amarone della Valpolicella on Veneton kruununjalokivi, joka saa muhkeutensa kuivatuista rypäleistä. Maku on kypsän hedelmäinen, vivahteikas ja usein pienen sokerimäärän pyöristämä.

DOC Valpolicella Ripasso on erikoisuus, jota kopioidaan nyt muuallakin. Siinä perus-valpolicella saa tuhtiutta, kun se käytetään toiseen kertaan amaroneviinin teosta jääneen kuorisakan kanssa.

DOC Soave ja DOC Soave Classico ovat pääosin Garganega-rypäleistä valmistettuja valkoviinejä, joskus myös kuohuviinejä. Yleensä maku on kuiva ja yrttisen hedelmäinen.

Laatuviinien Piemonte

Pohjois-Italian länsiosan Piemonte tuottaa arvostettuja laatuviinejä, joista kuuluisimmat ovat barolo ja barbaresco. Valtaosa maakunnan viinitarhoista sijaitsee kukkuloilla kaakkoon Torinon kaupungista.

Piemonten ykköslajike on muualla harvinainen Nebbiolo. Sen viinit ovat kuulaita ja hienostuneen aromaattisia mutta samalla hyvin ryhdikkäitä sekä usein pitkäikäisiä.

DOCG Barolo valmistetaan kokonaan Nebbiolosta. Alban kaupungin lähistöllä sijaitsevan alueen viini on voimakas mutta kuitenkin elegantti.

DOCG Barbaresco sijaitsee lähellä Baroloa. Sen tyyli on samankaltainen mutta usein aavistuksen kevyempi. DOCG Gattinara on kolmas nebbiolostaan tunnettu alue.

Barbera-lajike tuottaa helpommin lähestyttäviä punaviinejä, joissa on runsautta ja aromikkuutta. DOC Barbera d’Alba tulee Alban lähistöltä, DOCG Barbera d’Asti puolestaan Astista.

Piemonten tunnetuimmat valkoviinit ovat DOCG Gavi ja DOCG Roero Arneis. Niitä yhdistää yrttinen aromikkuus.

Laatuaan nostanut Sisilia

Sisilian saari haastaa nyt Italian pohjoisemmat viinialueet. Maakunta on panostanut laatuun viimeisten 20 vuoden aikana, joten sen tuotteet kiinnostavat nykyisin ympäri maailman.

Aurinkoinen, kuiva ja tuliperäinen Sisilia sopii ihanteellisesti viinintuotantoon. Kuumalla saarella vivahteikkaille viineille sopivia viileähköjä kasvupaikkoja on etsitty meren läheisyydestä sekä vuorten rinteiltä – niistä kuuluisin on nyt viinialueena mainettaan nostava Etnan tulivuori.

Sisilia tunnetaan kohtuuhintaisista puna- ja valkoviineistään. Tutut kansainväliset lajikkeet nostivat takavuosina saaren suosiota, mutta nyt viinit saavat usein persoonallisuutta saaren omista rypäleistä. Niistä tunnetuin on punainen Nero d’Avola.

Sisiliassa on toistaiseksi vain yksi korkeimman laatuluokan alue, DOCG Cerasuolo di Vittoria. Sen punaviinit valmistetaan Nero d’Avola- ja Frappato-lajikkeiden sekoituksena.

Tuore haastaja: Apulia

Apulia tai italialaisittain Puglia sijaitsee Italian saappaan korossa ja kantapäässä. Maakunta on lyhyessä ajassa noussut Italian toiseksi suurimmaksi viinintuottajaksi, ja sen viinit ovat nykyisin suosittuja myös Suomessa.

Lämmin Apulia tuottaa etenkin punaviinejä. Viinialueen valtti on viinien hyvä hinta-laatusuhde. Viineissä on usein runsasta hedelmäisyyttä sekä lähestyttävyyttä, jota pieni sokerimäärä monesti lisää.

Sisilian tapaan Apulia on aurinkoinen ja kuiva alue. Se soveltuu siksi erinomaisesti viininviljelyyn, myös luomuun. Tärkeitä rypälelajikkeita ovat esimerkiksi Negroamaro ja Primitivo.

Maakunnan viinit tuotetaan usein laajan IGT Puglia tai IGP Puglia -merkinnän alla, vaikka Apuliassa on myös korkeampien DOC- ja DOCG-laatuluokkien viinityyppejä.

Teksti Lasse Pakarinen, kuva iStock