
Viinisanasto
Antava (rich)
runsas, elinkaarensa huipulla oleva viini, vastakohtana termi sulkeutunut
Aromi (aroma)
rypäleistä ja valmistusprosesseista johtuva viinin tuoksu
Aromikas (aromatic)
houkutteleva, miellyttävä rypälearomi
Bouquet
viiniin pullosäilytyksen aikana syntyvä tuoksu ja maku
Briossinen (brioche)
tuoksu, joka muistuttaa ranskalaista aamiaisleipää briossia. Briossi on kuohkea, voimakkaan voinen vehnäleipä. Käytetään lähinnä samppanjoista.
Eksoottinen (exotic)
lämpimien ilmastojen valkoviineissä aistittava trooppisten hedelmien (ananas, meloni, banaani, kiivi, mango, passion) tuoksu
Elegantti (elegant)
tyylikäs ja hienostunut, ei liian täyteläinen eikä liikaa alkoholia
Eloisa (lively, vigorous)
tuore ja kevyt, kevyesti hiilihappoinen
Esterinen (estery)
tuoreessa viinissä esiintyvä banaania, mansikkaa, vadelmaa, tms. muistuttava hedelmäkaramellimainen makeahko tuoksu ja maku
Hapettunut (oxidized)
viini on saanut liikaa happea; pahvinen, paperinen, matta, väsynyt
Hapokas (acidic)
runsaasti hedelmähappoja ja viinihappoa
Harmoninen (harmonious)
viinin aineosat ovat hyvässä tasapainossa keskenään ks. tasapainoinen
Harteikas (robust, strong, heavy)
voimakas rypäleestä tai maaperästä johtuva maku
Hedelmäinen (fruity)
nuoressa viinissä tuntuva rypäleen aromi
Helmeilevä (petillant)
kevyesti hiilidioksidia sisältävä viini
Hento (mild, weak, slim)
ks. kevyt
Hermostunut (nervy, nervous)
viini on tilapäisesti poissa tasapainosta, esim. pullotuksen tai kuljetuksen vuoksi
Hienostunut (elegant, stylish, refined)
ks. elegantti
Hiivainen (yeasty)
tuoreessa viinissä tuntuva käymishiivan tuoksu ja maku
Homeinen (musty, mouldy)
epämiellyttävä, usein korkista johtuva homeen ja maakellarin haju ja maku ks. korkinmakuinen
Hyvärakenteinen tai -runkoinen (good body, good structure, well-balanced)
viinin kaikki aineosat ovat tasapainossa, viini on ryhdikäs
Hyökkäävä (aggressive)
viinissä on "potkua"; sen tuoksu ja maku ovat heti esillä
Ikääntynyt (developed, mature)
pitkälle kehittynyt viini
Imelä (sugary, syrapy)
liiallisen makea, äitelä
Jaloarominen ( botrytised)
viinissä tuntuu selvästi ylikypsien ja jalohomeen rusinoimien rypäleiden tuoksu ja maku
Juureva (robust, sturdy, solid)
vahva, tukeva, vankka
Jälkimaku (aftertaste)
maku, joka viipyy suussa, kun viini on nielaistu
Karhea (harsh, rough)
karkea suutuntuma; valmiissa viinissä epämiellyttävä ominaisuus
Kasvualueelleen tyypillinen (earthy taste, goût de terroir)
viinissä on selvästi aistittavissa alueelleen tyypilliset piirteet (ilmasto, maaperä, käytetyt rypälelajikkeet, valmistustavat, ym.)
Kehittynyt (developed)
elinkaarensa huipulla oleva viini; bouquet hallitsee ja maku on pehmentynyt ja pyöristynyt; punaviinin väri on ruskehtava ja valkoviinin syvän keltainen
Keskitäyteläinen (medium bodied)
kevyen ja täyteläisen väliin sijoittuva viini, jonka maku ei ole kovin runsas eikä alkoholipitoisuus kovin korkea
Kevyt (light)
kevyt, hento viini on täyteläisen viinin vastakohta; helppoa juotavaa, ei liikaa alkoholia eikä uutosta
Kiinteä (firm, consistent)
hyvän ja tasapainoisen koostumuksen ja rakenteen omaava viini
Kireä (astringent, tough)
viinissä on paljon tanniineja, jotka aiheuttavat limakalvoja kiristävän tunteen
Kirpeä (crisp, zesty, zing)
raikas, miellyttävällä tavalla happoinen
Korkinmakuinen (corked, corky)
viinipullon korkissa oleva virhe siirtyy viiniin ja aiheuttaa ummehtuneen tai homeisen maun
Kova (hard, coarse, harsh, tart)
viinissä on paljon tanniineja, jotka tuntuvat suussa limakalvoja peittaavina
Kypsä (ripe, mature)
viini parhaassa kehitysvaiheessaan; vastakohta on kypsymätön
Lattea (flat, insipid, bland)
kuohuviinistä on haihtunut hiilidioksidia tai viinissä on liian vähän happoja ja se on väljähtynyt
Lempeä (gentle, mild)
viini, jossa on vähän happoja ja makeahko maku
Lihaisa (meaty, chewy)
voimakas, paksu, lähes pureskeltava
Lyhyt (short, flabby)
viinin maku katoaa nopeasti nielaisemisen jälkeen, ei jälkimakua
Lämmin (warm, vinous)
viinissä on pehmeä maku ja runsas alkoholipitoisuus
Maukas (tasty, delicious, savoury, sapid)
hyvältä maistuva, maittava, herkullinen
Mehumainen (juicy, fruity)
nuori, tuore viini, jossa on jäljellä raaka-aineista peräisin olevaa mehumaista, marjamaista tai hedelmäistä luonnetta
Mehevä (mellow, succulent)
suuntäyttävä, täyteläinen ja notkea viini
Miellyttävä (pleasant, attractive, appealing)
tasapainoinen, herkullinen
Monivivahteinen (complex, subtle, expressive)
vaihtelevan monipuolinen, ilmeikäs, vivahteikas, luonteikas
Muhkea (big, great)
poikkeuksellisen runsasmakuinen ja täyteläinen viini tai huippuviini tunnetulta alueelta ks. suuri
Neutraali (neutral)
viini, jossa ei ole mitään merkittävää luonteenpiirrettä
Notkea (supple, suave)
kuvaa punaviinin kovuusastetta (tanniininen–notkea–pehmeä), maussa pehmeää hedelmäisyyttä
Ohut (thin, watery, weak)
vähävärinen ja maultaan kevyt viini
Ontto (hollow, shallow)
viini, jonka tuoksu lupaa enemmän kuin miltä se maistuu; maun keskivaihe puuttuu
Paahteinen (baked, burnt, cooked)
auringonpaahteesta ja kuivuudesta johtuva rypäleissä esiintyvä tyypillinen tuoksu ja maku
Paahtunut (toasted)
viinin kypsytysvaiheessa tynnyreistä uuttunut paahtuneen tammen maku, mikä johtuu siitä, että tynnyrit on valmistusvaiheessa paahdettu sisältä
Pehmeä (soft, smooth)
punaviini on pehmeä, kun sen limakalvoja peittaavat tanniinit (parkkihapot) ovat pyöristyneet tai niitä on vähän. Valkoviinin pehmeys liittyy sen makeusasteeseen eli kun siinä on paljon sokeria ja glyserolia eikä liiaksi happoja
Pieni (small, slim, poor)
viini, jossa on vähän alkoholia, uutosta ja muita aineosia
Pihkainen (resinous)
pihkaa muistuttava tuoksu ja maku, joka johtuu kreikkalaisissa viineissä mäntypuun pihkauutelisäyksestä
Piikivimäinen (flinty)
muistuttaa hajua, joka syntyy kun kahta kiveä hangataan vastakkain
Pikantti (piquant, crispy, zesty)
kirpeä, piristävä, virkistävä
Pilaantunut (spoiled, deteriorated, faulty)
virheellinen viini
Pirskahteleva (prickly, fizzy)
lisätyn hiilidioksidin aiheuttama kihelmöivä tuntuma kielellä
Pirteä (crispy, fresh, lively)
kirpeä, raikas
Pistelevä (pungent, pricked)
etikkahapon aiheuttama tunne kielellä
Pitkä (long, lingering)
viini, jonka maku säilyy suussa pitkään
Puhdasarominen (varietal, typical, characteristic)
viinille tyypillisen rypäleen selkeä tuoksu ja maku
Puhdaspiirteinen (clean, sound, typical, characteristic)
lajilleen ominainen (vastakohtana termi sekava)
Pyöreä (round, mellow, supple)
viini, jossa on notkeutta, pehmeyttä ja runkoa
Raaka (unripe, sharp, tart)
kypsymätön, jyrkästi hapokas
Raikas (refreshing, fresh, crisp)
pirteä, kirpeä
Rehellinen (honest, clean , well-made)
luonnollinen, puhdas, terve, tehty sääntöjä noudattaen
Rehevä (voluptuous, luscious, rich)
runsas, terve, voimakas
Rikas (rich, full-bodied, powerful)
runsas, täyteläinen, runsaasti uutosta sisältävä
Rodukas (characteristic, breed, noble)
tyypillinen lajilleen ja alkuperälleen
Roteva (robust, strong, heavy)
ks. harteikas
Runko (body)
kuvaa viinin voimakkuutta ja täyteläisyyttä
Runsas (rich, generous, full-bodied)
viinissä on paljon makua ja/tai tuoksua
Runsashappoinen (crisp, zingy)
hapokas, runsaasti hedelmähappoja
Ryhdikäs (good body, well-balanced)
hyvärakenteinen, tasapainoinen
Sakkaisuus (deposit)
luonnollinen ominaisuus pitkään kypsytetyissä viineissä; virhe nuoressa viinissä
Samettinen (velvety, smooth, mellow)
miellyttävä, erittäin pehmeä suutuntuma
Samea (cloudy, dull)
virhe; viini on esim. huonosti suodatettu
Sekava (unbalanced)
vastakohta puhdaspiirteinen, ks. tasapainoton
Sulkeutunut (closed)
viinin maku- ja tuoksuominaisuuksia on vaikea erottaa, mutta ne saattavat tulla esiin viinin kehittyessä; vastakohta antava
Suuri (big, great)
ks. muhkea
Tamminen (oaky)
tammitynnyrikypsytyksestä johtuva tammen tuoksu ja -maku
Tasapainoinen (well-balanced, harmonious)
viinin eri aineosat ovat sopivassa suhteessa; harmoninen
Tasapainoton (unbalanced)
edellisen vastakohta; esim. liikaa happoja tai alkoholia
Tiivis (concentrated, firm, intense)
tiivistynyt, konsentroitunut, intensiivinen
Tulinen (warm, heady, hearty)
lämmin, viinissä ylimäärin alkoholia
Tuore (fresh, young)
juuri valmistettu viini, tuoksu hyvin hedelmäinen
Tyylikäs ( elegant, stylish, sophisticated)
tasapainoinen ja hienostunut, ei liian runsas eikä liikaa alkoholia
Tyypillinen (characteristic, typical)
rypäleelle tai alueelle ominainen, luonteikas
Täyteläinen (full-bodied, rich, generous)
viinissä on sekä korkea alkoholipitoisuus että runsas rakenne; viini on runsaan tuntuista ja notkeaa johtuen kypsinä poimituista rypäleistä
Ummehtunut (musty, mouldy)
virheellinen viini; ks. korkinmakuinen
Vaatimaton (simple, easy)
ilmeetön, ei erityisiä piirteitä
Vetinen (watery, thin, weak)
ks. ohut
Viinillinen (vinous)
riittävän alkoholipitoinen ja valmistusteknisesti moitteeton viini, vastakohta mehumainen
Viipyvä (lingering, long)
ks. pitkä
Voimakas (strong, powerful, heavy)
viinistä tulee esiin jokin ominaisuus niin voimallisena, että se hallitsee viinin luonnetta
Äitelä (sugary, syrapy)
epämiellyttävä makeus, ks. imelä