Mate on Antti Pohjalle enemmän kuin juoma

Kuppi puolilleen yerba mate -lehtirouhetta ja päälle lämmintä vettä. Rauhallista siemailua pohjalta bombilla-suodatinpillillä. Entinen ammattijalkapalloilija Antti Pohja on hurahtanut mate-juomaan.

Ensirakkaus mateen roihahti vuonna 2010 Etelä-Amerikassa. ”Se oli aika vahva hurahdus”, Antti Pohja muistelee.  

Hän oli uuden edessä. Ura ammattilaisjalkapalloilijana ja A-maajoukkuepelaajana oli juuri päättynyt. Pitkä parisuhdekin oli ohi, ja olo oli tyhjä. Mitä seuraavaksi? ”Siinä oli tavallaan yksi elämä takana enkä ollut vielä siirtynyt seuraavaan.” 

Ensisiemaus uruguyalaisella hiekkarannalla sytytti heti 

Antti kierteli Etelä-Amerikkaa kahden kuukauden ajan. Pienessä uruguaylaisessa rantakylässä hän osti mate-tarvikkeet: rouhetta, kupin ja bombillan. 

”Menin rannalle ja aallot pauhasivat. Kaadoin termospullosta vettä mate-kuppiin ja maistoin. Jo ensimmäisellä imaisulla tajusin, että voi vitsi, tämä on minun juttuni. Sytyin heti.” 

”Maussa ja tuoksussa oli jotain rehellisen karua ja aitoa. Innostuin matesta niin paljon, että alussa lipittelin jopa vähän liikaa – iltaisinkin, joten välillä meni yöunet.” 

Kun Antti palasi Suomeen, mate tuli mukana. ”Tämä tuli suoraan kahvin paikalle enkä ole sitä kaivannut. En näe mitään syytä, miksi joisin kahvia mieluummin kuin matea.” 

 

Miten mate-juoma valmistetaan? 

Matea valmistetaan jauhamalla yerba mate -puun kuivattuja lehtiä rouheeksi. Matea voi hauduttaa teen tavoin siivilällä, mutta Antti juo sitä tyypilliseen eteläamerikkalaiseen tyyliin.  

”Koen, että bombilla-suodatinpillillä kokemus – tunne, tuoksu ja maku – on kokonaisvaltaisin.”  

Vesi ei saa olla liian kuumaa, 75–80 astetta on sopiva lämpötila. Toisin kuin teetä, mate-rouhetta kaadetaan kuppiin reilusti, jopa puolilleen. 

”Mieluummin enemmän purua kuin liian vähän”, Pohja ohjeistaa. 

Mate juodaan tyypillisesti joko sellaisenaan tai vaikkapa aamiaisen kanssa. Etelä-Amerikassa maten kanssa tarjotaan usein pieniä makeita herkkuja. 

Mate-rouheita on moneen lähtöön: hienoksi jauhetuista karkeisiin. Paahtaminen luo oman makunsa. Joissain versioissa on myös vartta mukana, jolloin maku on miedompi. Matea myös maustetaan eri tavoin, esimerkiksi mintulla ja muilla yrteillä. 

”Tykkään ihan perus-maten tuoksusta ja mausta. En kaipaa siihen mitään. Joskus iltapäivisin saatan juoda maustettua, vähän jälkiruokatyyliin”, Antti luonnehtii. 

Matea juodaan Etelä-Amerikassa kuin meillä kahvia 

”Juoma, joka on kaikkea muuta kuin juoma”, Johanna Pohjola kuvailee kirjassaan Mate – Etelä-Amerikan voimajuoma. ”Etelä-Amerikassa mate on sosiaalisen kanssakäymisen ykkösaines, vieraanvaraisuuden väline ja ystävyyden symboli. Se on uskollinen kumppani, ajattelun apuri, taide-esine ja seremoniaväline.”  

Maten merkitys on Antti Pohjalle hyvin samankaltainen kuin lukemattomille eteläamerikkalaisille – miltei elämäntapa. ”Mitä enemmän on aikaa rauhoittua, sitä enemmän maten juomisesta saa irti.” 

Pohja on käynnistänyt aamunsa maten voimin vuosien ajan. Perheen vielä nukkuessa on mukava siemailla rauhassa juurevaa juomaa. ”Matesta saa hyvän lähdön päivään. Se on rituaalinomainen meditatiivinen hetki. Aivot menevät nollatilaan vähäksi aikaa.” 

Mate on todellinen superjuoma 

Suuren C-vitamiinipitoisuuden lisäksi mate sisältää A-, B- ja E-vitamiineja. Se sisältää myös kivennäisaineita, antioksidantteja sekä piristävää kofeiinia. Kupillisessa mate-juomaa on kofeiinia suunnilleen sama määrä kuin mukillisessa kahvia tai teetä. 

Antti Pohjan mate-harrastus ei alkanut terveyssyistä. Hän luki yerban hyvistä ominaisuuksista vasta myöhemmin, Suomeen palattuaan.  

”Eivät ihmiset Etelä-Amerikassa juo matea vitamiinien takia. Se on heille kulttuuri: sosiaalisuutta, rituaali. Mate on siellä hieman niin kuin sauna suomalaisille. Ei siinä lasketa sitä, montako milligrammaa juodessa tulee C-vitamiinia. Mutta on kuitenkin kiva tietää, että joka kerta kun juon matea, hyvän maun lisäksi saan tärkeitä ravintoaineita. ” 

Antin yritys maahantuo maten raaka-aineita 

Vuonna 2017 Antti Pohja perusti muutaman kaverinsa kanssa Matelaituri-yrityksen, joka toimii yerba maten ja oheistarvikkeiden maahantuojana. Varsinaisen toimeentulonsa hän saa kuitenkin töistään viestintäyrittäjänä ja jalkapallokommentaattorina.  

”Ei Matelaiturista tarvitse ikinä tulla mitään maailman kovinta bisnestä. Mutta ehkä kahdenkymmenen vuoden päästä matea myydään marketeissa enemmänkin ja se on ihmisille vaihtoehto siinä missä kahvikin.” 

Mate-lähettiläälle riittää käännytettäviä, sillä Suomessa juodaan maailman eniten kahvia – lähes kymmenen kiloa vuodessa henkeä kohden.  

”Haluan tuoda ihmisten tietoisuuteen, mitä mate on. Ehkä voin osaltani auttaa heitä nauttimaan matesta ja voimaan paremmin. Jos joisin joka aamu jotain energiajuomaa, sitä olisi tylsä kehua, mutta tätä voi suositella hyvällä omallatunnolla.” 

Antti Pohja katsoo mate-kuppiaan, jonka pohjalla on syvänvihreää lehtirouhetta. Hän kaataa lisää vettä termoskannusta ja miettii hetken, kiireettömästi pohdiskellen. 

”Maten juominen lähti minulla siitä, että tuleepa tästä hyvä fiilis. Nyt fiilistelen matea muillekin. Koen vieväni ilosanomaa.”

 

Teksti ja kuvat. Jussi Eskola

 

Antti Pohja

Kuka:

Lahtelainen ex-ammattijalkapalloilija, joka työskentelee viestintäyrittäjänä ja mate-maahantuojana. 

Motto:

”Parhaat hetket ovat hitaita ja yksinkertaisia.” 

Verkossa:

@matelaituri.fi 

Sinua voisi myös kiinnostaa