Club Soda -yhteisö tarjoaa kannustusta kieltojen sijaan

Brittiläinen Club Soda -yhteisö on sober curious-kulttuurin edelläkävijä. Se tarjoaa yhteisön tukea, kun omat juomatavat kaipaavat muutosta. Yksi Club Sodan perustajista on suomalainen Jussi Tolvi.

Brittejä ja suomalaisia yhdistää sama historian painolasti: humalahakuinen juominen ja alkoholipainotteinen ravintola- ja baarikulttuuri. Nykyään maita yhdistää myös myönteinen kehitys alkoholin juomatavoissa lukuun ottamatta vanhempia ikäluokkia.  

Briteissä uudenlaista juomakulttuuria vauhdittaa Club Soda -yhteisö. Se on perustettu tukemaan ihmisiä juomatapojen kohtuullistamisessa ja juomisesta luopumisessa.  

Positiivisesti kannustaen 



Club Soda haluaa tarjota kannustusta kieltojen sijaan.  

”Alkuperäinen ajatus oli perustaa Painonvartijoiden tyyppinen yhteisö, jossa toinen toistaan tukien lähdetään liikkeelle positiivisessa hengessä. Perinteinen alkoholivalistus perustuu usein kielteisiin lähtökohtiin, kertoo Jussi Tolvi, yksi yhteisön perustajajäsenistä.” 

”Me yritämme pitää positiivisia näkökohtia esillä, kuten terveyden ja hyvinvoinnin kohenemista ja taloudellisia säästöjä.” 

”Eräs nainen tuli mukaan toimintaan, koska halusi vähentää juomistaan. Vähitellen, seurattuaan kokonaan juomisen lopettaneiden elämää, hänkin päätti lopettaa juomisen kokonaan. Jos hänelle olisi vuotta aiemmin sanottu, että alkoholista pitää luopua kokonaan, hän ei kertomansa mukaan olisi tullut yhteisöön mukaan. Jyrkkä kehotus lopettaa juominen kertaheitolla pelottaa ihmiset usein pois”, Jussi Tolvi sanoo. 

Tapaamisia, työpajoja ja verkkokursseja 

 Ensimmäiset kokoontumiset olivat pieniä pubitapaamisia.  

”Eihän pubissa ole pakko juoda alkoholijuomia”, yhdistyksen operatiivisena vetäjänä nykyään toimiva Tolvi naurahtaa.  

”Nyt toimintaamme kuuluu työpajoja kasvotusten, koronan aikana toki lähinnä digitaalisesti. Facebook-jäseniä meillä on noin 16 500. Myös verkkokurssit ovat tärkeä osa toimintaamme. Maksuttoman johdantokurssin lisäksi voi valita kahdesta maksullisesta kurssista itselle sopivan. Toinen kurssi opastaa juomisen lopettamisessa kokonaan, toinen taas juomisen vähentämisessä. Kursseille osallistuu satoja ihmisiä kuukaudessa. Hinnaltaan ne ovat noin 47 euroa.” 

Juhlapyhät ilman alkoholia? 

Club Soda järjestää myös pieniä teemakursseja esimerkiksi joulunviettoon liittyen.  

”Ensimmäinen alkoholiton joulu on usein vaativa tilanne, joulu kun on aika kostea juhla. Kurssi auttaa selviämään siitä. Seuraava on helpompi.” 

Kurssit sisältävät oppitunteja, käytännön vinkkejä, kirjasia, videoita, sosiaalisen median ryhmiä ja päivittäisiä kannustusviestejä. Tärkeä osa kurssia on päiväkirjan pitäminen.  

”On hyvä seurata ja miettiä itse elämäänsä, mitä pitää muuttaa ja mistä juominen johtuu. Liittyykö se kenties stressiin tai vaikka työhön. Juominen on usein oire jostain muusta ongelmasta. Me emme julista mitä pitää tehdä, mutta olemme olemassa auttaaksemme. Päätöksen ja kipinän muutokseen on kuitenkin löydyttävä itsestä.” 

Sosiaalisen elämän kuihtuminen pelottaa 

Moni saattaa tunnistaa, että omat juomatavat kaipaisivat muutosta, mutta esimerkiksi AA-kerho ei houkuta. Juomisen lopettamisessa pelottaa myös sosiaalisen elämän kuihtuminen.  

Sosiaalisuus onkin Club Sodan toiminnassa tärkeää. Pienimuotoisia, epävirallisia tapaamisia on paljon. Kohokohtia ovat suuret festivaalit, Jussi Tolvi kuvaa.  

”Kokeilimme festivaalin järjestämistä ensimmäisen kerran vuonna 2017. Toritapahtumaan keräsimme parikymmentä tuottajaa, ja siitä tuli menestys. Alkoholittomia juomia oli tuolloin aikuisille tarjolla vain vähän, mutta niitä on alkanut tulla etenkin pieniltä tuottajilta. Nyt olemme pitäneet yhteensä yhdeksän festivaalia. Ohjelmassa on juomaesittelyjä, maistiaisia, opastusta mocktailien tekoon, asiantuntijaluentoja, paneelikeskusteluja ja iloista yhdessäoloa. Viimeisimpään, ennen koronaa pidettyyn tapahtumaan, osallistui noin 10 000 ihmistä.” 

Suomalainen Jussi Tolvi yksi perustajista 

Lontoossa 15 vuotta asunut kansantaloustieteilijä Jussi Tolvi on yksi Club Sodan perustajajäsenistä. 

Aiemmin pankkialalla työskennellyt Tolvi toimii nyt päätoimisesti Club Sodan parissa. 

”Kaikki alkoi 2014, kun tapasin Laura Willoughbyn, joka kertoi etsineensä alkoholinkäytön lopetettuaan yhteisöä, joka tukisi häntä päätöksessään. Kun sellaista ei löytynyt, hän alkoi selvittää voisiko luoda sellaisen itse. Kuultuaan talousosaamisestani Laura pyysi minua avuksi toiminnan käynnistämiseen. Lopulta jäin kokonaan mukaan toimintaan.” 

 

joinclubsoda.com

teksti Tarja Sinervo, kuvat Club Soda 

Club Soda    

 

  • Myönteinen sober curious -yhteisö 

  • Brittiläinen, vuonna 2015 perustettu tiedostavaa juomakulttuuria tukeva yhteisö, jonka piirissä on noin 50 000 ihmistä. 

  • Toiminnan lähtökohtana on positiivisuus. Hyvään juomakulttuuriin kannustetaan omien oivallusten ja toimien kautta positiivisesti, ei kielloin tai rajoituksin. 

  • Club Soda toimii kurssien kautta. Se järjestää myös festivaaleja sekä yhteisiä kokoontumisia. Niissä vaihdetaan esimerkiksi vinkkejä alkoholittomista juomista ja niitä tarjoavista paikoista.  

  • Kuka tahansa voi liittyä jäseneksi Club Sodaan. Jos alkoholi aiheuttaa vakavia fyysisiä oireita, ongelmia ja sairauksia, yhdistys suosittelee kääntymistä lääkärin puoleen.