Mikä viini talvikauden hedelmille?

Pidätkö taateleista, viikunoista tai granaattiomenasta? Löydä sopiva juoma talvikauden hedelmille sellaisenaan herkuteltuna tai osana makeaa tai suolaista ruokaa.

Taatelille nappivalinta on tawny-portviini

Taatelit ovat kuin luonnon omia karamelleja. Taatelipalmun hedelmiä nautitaan Lähi-idässä sekä tuoreena että kuivattuna.

Suomeen ne saapuvat tyypillisesti kuivattuina ja niitä käytetään meillä yleisimmin leivonnassa. Taatelilajikkeita on kymmeniä ja niistä arvostetuin on suurikokoinen, marokkolainen Medjool-taateli.

Vaikka yleisin käyttötapa lienee kaikille tuttu taatelikakku, taipuu hedelmä myös suolaisiin ruokiin.

Vinkki: Poista kokonaisista taateleista kivet ja täytä ne suosikkisinihomejuustollasi. Astetta tuhdimmaksi tämä taateliherkku muuttuu, kun sen käärii vielä pekoniin ja rapeuttaa uunissa. Näin syntyy jenkkiklassikko Devils on Horseback, pirut hevosten selässä.

Juomasuositus: Viikunainen ja pähkinäinen tawny-portviini on nappivalinta sekä klassiselle taatelikakulle että suolaisenmakeille täytetyille taateleille.

Viikunalle kaveriksi vivahteikas & kehittynyt punaviini

Aasiasta kotoisin olevia viikunoita on saatavilla ympäri vuoden sekä tuoreena että kuivattuna. Sen uskotaan olevan yksi maailman ensimmäisiä viljeltyjä kasveja ja siihen liittyy paljon symboliikkaa.

Tuoreiden viikunoiden parasta sesonkia on syksy, jolloin kauppojen hyllyt notkuvat turkkilaisia Bursa-viikunoita.

Tuoreen viikunan aromimaailma on kohtalaisen mieto ja sitä voi nauttia sellaisenaan kuorineen, pilkottuna salaatin pinnalle tai mietojen juustojen kumppanina. Kuivattuna viikuna makeutuu ja sen aromimaailma muuttuu intensiivisemmäksi. Sisuksen pienet, syötävät siemenet poksuvat hauskasti hampaiden välissä.

Vinkki: Saat kauniin herkun, kun kastat viikunat sulatettuun tummaan suklaaseen ja ripottelet päälle sormisuolaa.

Juomasuositus: Kuivatut viikunat ja viikunahillo ovat paikallaan etenkin voimakkaampien juustojen seurassa ja liitto täydentyy  vivahteikas & kehittynyt -makutyypin kuivahedelmäisillä punaviineillä.

Granaattiomena raikastaa ruokia ja cocktaileja

Lähi-idässä suosittu punainen granaattiomena kätkee sisäänsä herkullisia rubiininpunaisia siemeniä, joita käytetään sellaisenaan ruoanlaitossa, mehuna tai siirappina.

Granaattiomenansiemeniä kannattaa sirotella suolaisen fetajuuston pinnalle tuoreen mintun kanssa tai koristamaan salaatteja. Ne antavat raikkaita pirskahduksia tuhtien ruokien, kuten liha- tai juurespatojen pinnalla ja näyttävät upeilta cocktaileissa.

Granaattiomenan avaaminen voi olla sotkuista puuhaa! Pyöräytä granaattiomenasta hattu irti hedelmäveitsellä ja huomaat, että siemenet ovat hedelmän sisällä lohkoina. Leikkaa veitsellä lohkojen reunoja pitkin viillot. Avaa hedelmä sormillasi, jolloin pääset erottelemaan siemenet lohkoista valkoista, kitkerää maltoa ja värjäävää mehua varoen.

Kokeile raikasta sesongin spritzer-juomaa granaattiomenasta.

Tiesitkö viinin aromeista?

Viinin aromit syntyvät kolmessa eri vaiheessa:

  1. Rypäleen omia aromeja kutsutaan primääriaromeiksi.

  2. Käymisessä syntyy sekundääriaromeja.

  3. Tertiääriaromeilla puolestaan tarkoitetaan viinin kehittymisessä syntyviä vivahteita. Kuivahedelmät kuten viikuna ja taateli ovat molemmat tyypillisiä tertiääriaromeja viineissä. Muita tertiääriaromeja ovat esimerkiksi nahka, tupakanlehti ja kahvi.

Teksti Anri Lindström ja Taina Vilkuna, kuva Kristiina Kurronen

 

Sinua voisi myös kiinnostaa