Mitä juomaksi kotimaisille marjoille?

Alkon asiantuntijat kertovat, miten valitaan juoma kotimaisten marjojen pariksi.

Puolukka 

Antioksidanttirikas puolukka maistuu runsaan happamalta ja sen paksussa kuoressa on tanniineja, joita löytyy myös erityisesti punaviineistä. Tanniinit ovat fenoliyhdisteitä, jotka antavat punaviineille ryhdikkyyttä ja edesauttavat niiden säilyvyyttä. Puolukkaisiin aromeihin törmää usein Toscanan chianteissa ja Côtes du Rhônen punaviineissä. Pinot Noir -rypäleestä valmistetut lajikeviinit Saksasta ovat nekin usein tuoreen puolukkaisia.

Yllättävät yhdistelmät:

Mustamakkara puolukkahillolla & Côtes du Rhônen punaviini 

Poronkäristys puolukkasurvoksella & Saksalainen spätburgunder-punaviini 

Puolukkainen marenkirulla & Italialainen brachetto-kuohuviini 

Kokeile puolukkaisia lohipizzetoita!

 

Mustaherukka

Mustaherukkaa käytetään erityisesti mehuissa, hilloissa ja jälkiruoissa. Viinirypälelajikkeista tumma Cabernet Sauvignon ja vaalea Sauvignon Blanc tunnetaan mustaherukkaisista aromeistaan. Cabernet Sauvignon -viinit uudesta maailmasta voivat olla runsaankin cassismaisia ja Uuden-Seelannin sauvignon blanc -viinit tuoksuvat mustaherukkapensaalle. Mustaherukanlehtiset aromit tulevat viiniin metoksipyratsiini -nimisistä aromiyhdisteistä, joita on molemmissa viinirypälelajikkeissa.

Parhaat parit:

Nuori vuohenjuusto mustaherukkahillolla & Uuden-Seelannin sauvignon blanc -valkoviini 

Hirvenpaisti mustaherukkahyytelöllä & Chileläinen cabernet sauvignon -punaviini 

Mustaherukka-juustokakku & Kir Royal -kuohuviinicocktail

Katso Kir Royal -kuohuviinicocktailin resepti!

 

Lakka

Lakka tunnetaan myös nimillä hilla, suomuurain, nevamarja ja valokki. Suolla kasvava lakka taipuu hilloksi, kakkujen täytteeksi, likööriksi ja marjaviiniksi. Lakan maussa on makeaa hunajaisuutta ja raikasta hapokkuutta. Vaaleissa, jalohomeisissa jälkiruokaviineissä, kuten  ranskalainen sauternes ja unkarilainen tokaji, voi aistia lakan aromimaailmaa. Kevyemmän tyylisissä oranssiviineissä on myös usein lakan makua ja sitä voi kehittyä valkoviineihin iän myötä.

Sointuvat suosikit:

Lakkakermakakku & Sauternes-jälkiruokaviini  

Leipäjuusto lakkahillolla & Kevyt oranssiviini   

Ankanmaksapatee & Makea lakkaviini tai lakkalikööri 

Valmista kesäinen lakkadrinkki!

Juomasuositukset Anri Lindström, kuvat Johanna Myllymäki