Alkoholijuomien sokerit ja ketogeeninen ruokavalio

Ketogeenisessä ruokavaliossa karsitaan hiilihydraattien saantia. Ruokavalio on kasvattanut viime aikoina suosiotaan. Ketogeenisen ja vähähiilihydraattisen ruokavalion yleistyminen näkyy myös Alkon asiakaspalvelussa, johon saamme tasaisin väliajoin kysymyksiä vähäsokerisista alkoholijuomista.

Mistä ketogeenisessä ruokavaliossa on kyse?

Ketogeenisellä ruokavaliolla tarkoitetaan erittäin vähähiilihydraattista ruokavaliota, jossa energia saadaan pääosin rasvoista. Hiilihydraatteja suositellaan ketoruokavaliossa syötävän hyvin niukasti ja niiden saannin pitäisi jäädä alle 20-50 grammaan päivässä. Tavoitteena on saada elimistö ketoositilaan, jolloin kehon hiilihydraattivarastot alkavat tyhjentyä ja elimistön energia-aineenvaihduntaan alkaa kertyä ketoaineita. Lopputuloksena keho alkaa polttaa energialähteenään rasvaa.

Voiko ketogeenistä ruokavaliota noudattava juoda alkoholia?

Jos ketogeenistä ruokavaliota noudattaa painonpudotusmielessä, alkoholijuomat kannattaa jättää ruokavaliosta kokonaan pois, sillä alkoholista tuleva energia on aina ylimääräistä energiaa. Alkoholijuomia käyttämällä suunniteltu painonpudotus todennäköisimmin hidastuu.

Ketogeeninen ruokavalio on useille kuitenkin elämäntapa, ja ajoittain vaikkapa juhla-aterialla tai illanvietoissa voi haluta nauttia lasillisen alkoholia. Tällöin on hyvä kiinnittää huomiota eri alkoholijuomien sokeripitoisuuteen. Alkoholin käytön suhteen on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta, sillä ketoosissa toleranssi alkoholiin voi laskea huomattavasti.

Vaikka ketogeenisessa ruokavaliossa yritetään pitää minimissään sokerien saanti, on hyvä pitää myös mielessä että, suurin osa alkoholijuomien energiasta tulee sokerin sijaan alkoholista. Alkoholi sisältää kaloreita lähes yhtä paljon kuin rasva: yhdessä grammassa alkoholia on energiaa 7 kcal.

Viinien ja oluiden sokeripitoisuuksia

​Viinin kuivuus muodostuu sokerin lisäksi hapoista

Viinit valmistetaan viinirypäleistä ja ne sisältävät aina jonkin verran luonnollisia sokereita. Hyvä ohjenuora viinin sokerimäärän hahmottamiseen on: mitä kuivempi viini, sitä vähemmän sokeria.

Viinin käymisprosessin aikana sokeri muuttuu hiilidioksidiksi ja alkoholiksi. Kun kaikki viinin luontainen sokeri on käynyt alkoholiksi, on lopputuloksena kuiva viini. Jos viini jätetään tarkoituksella puolikuivaksi tai puolimakeaksi, kutsutaan jäljelle jäänyttä sokeria jäännössokeriksi.

Viinin kuivuus ei kuitenkaan riipu vain sokerimäärästä. Kuivuudella tarkoitetaan sokerimäärän lisäksi viinin makua, johon hapokkuus vaikuttaa merkittävästi. Korkea happopitoisuus tasapainottaa viiniä ja vaikuttaa viinin makeusastemerkintään. Jos valkoviinissä on sokeria 8 g/l ja korkea happopitoisuus, määritellään viini kuivaksi. Matalammilla hapoilla sama viini määriteltäisiin puolikuivaksi, sillä se maistuisi makeammalta. Lue lisää viinin sokereista.

Viinien makeusastemerkinnät kertovat sokeripitoisuudesta

Kuiva

  • Viinit, joissa sokeria on enintään 9 g/l. Matalahappoinen viini määritellään kuivaksi viiniksi, kun sokeria on enintään 4 g/l.

Puolikuiva

  • Viinit, joissa sokeria on enemmän kuin kuivassa viinissä, mutta enintään 18 g/l. Matalahappoinen viini määritellään puolikuivaksi viiniksi, kun jäännössokeria enintään 12 g/l.

Puolimakea

  • Viinit, joissa sokeria on enemmän kuin edellisissä, mutta enintään 45 g/l.

Makea

  • Viinit, joissa sokeria on enemmän kuin 45 g/l.

Kuivaksi luokitellut viinit sisältävät viineistä siis vähiten sokeria. Viinin sokeritiedot löytyvät tuotteiden tuotetiedoista. Viinin sokeripitoisuus on myös merkitty myymälöissämme tuotteen hintalappuun. Jos sokeripitoisuuden merkintä puuttuu, jäännössokeria ei tuotteessa ole.

Kuohuviinien sokeripitoisuudet

Kuohuviineissä viinin sokeripitoisuudesta kertoo sen makeusastemerkintä. Juomien hapokkuuden ansiosta kuohuviinin suutuntuma voi olla todella kuiva, vaikka tuotteessa olisikin jäännössokeria jäljellä. 

Kuohuviinien makeusastemerkinnät

 Etikettimerkintä

sokeripitoisuus g/l

 Brut Nature / Extra brut / Brut (Erittäin kuiva)

 0 –12

 Extra Sec / Extra Dry / Extra trocken / Extra seco (Kuiva)

 12–17

 Sec / Dry / Trocken / Secco (Puolikuiva)

 17–32

 Demi-sec / Halbtrocken / Medium Dry (Puolimakea)

 32–50

 Sweet / Doux / Dolce (Makea)

 yli 50

 

Jos kuohuviinin etiketissä lukee esimerkiksi Zero dosage, ultra brut, brut nature tai zero brut, kertoo maininta, että tuotteessa on jäännössokeria 0-3 g/l.

Kaikkien kuohuviinien sokeripitoisuudet ovat merkitty kuohuviinien tuotetietoihin. Sokeripitoisuus on myös merkitty myymälöissämme tuotteiden hintalappuun. Jos sokeripitoisuuden merkintä puuttuu, jäännössokeria ei tuotteessa ole.

Oluiden sokerimäärät

Useimmat oluet sisältävät paljon hiilihydraatteja ja esimerkiksi normaali keskiolut sisältää sokeria noin 24 g/l. Käytännössä oluessa kuin oluessa on aina pieniä määriä sokeria jäljellä. Esimerkki vähäsokerisista oluista ovat Brut IPA -oluet.

keto ketoosi hiilihydraatti ketogeeninen olut sokeri sokeri viini ketodietti