Näin teet sushia: maki, nigiri, sashimi, chirashi ja temaki

Sushin valmistaminen on yllättävän helppoa. Herkkupalojen näprääminen sopii hyvin myös yhteiseksi ohjelmanumeroksi. Palanpainikkeena toimivat hienostuneen kevyet juomat.

Sushibaarit ovat vallanneet kadunkulmia Kiotosta Kuopioon. Sushilla herkutellaan nyt niin nopeana lounasruokana kuin juhla-aterialla.

Valmiina ostettu sushivalikoima on pikaratkaisu illanvieton tarjoiluksi. Sushin valmistaminen itse palkitsee kuitenkin tekijänsä, sillä tuoreus on silloin taattu. Sitä paitsi sushien rullaaminen on hauskaa puuhastelua.

Kaikki alkaa riisistä

Riisi on sushin tärkein osa. Sushiriisin keittämiseen kannattaa paneutua huolella, sillä vain koostumukseltaan oikeanlainen riisi on helppo jalostaa sushiksi.

Useimmiten sushit pyöräytetään joko maki- tai nigiripaloiksi. Molempien muotoilussa harjoitus tekee mestarin eli ensimmäisestä yrityksestä ei kannata lannistua! Voit myös kokeilla pyöräyttää sushista sushiburriton.

Laita palojen kaveriksi tarjolle wasabia sekä soijakastiketta pienissä astioissa. Suu raikastuu välillä gari-inkiväärilastujen avulla.

Halutessasi voit tarjota seurana myös misokeittoa pienistä kulhoista tai vaikka mukeista. Keitä se pakkauksen ohjeen mukaan ja koristele esimerkiksi purjosuikaleilla.

Sushivariaatioita

Nigiri syntyy, kun puristat kostutetuin käsin pari ruokalusikallista sushiriisiä ovaaliksi palloksi. Nigirejä voi tehdä myös muotin avulla. Päälle sopii kaunis kalasiivu, jonka alapinnalla on hieman wasabia.

Makit syntyvät rullaamalla bambumaton avulla sushiriisiä ja täytteitä nori- eli merileväarkin sisään. Laita noriarkki matolle vaakasuoraan kiiltävä puoli alaspäin. Levitä arkin alaosaan ohuehko kerros riisiä hieman yli arkin puolivälin. Jätä noin 3 cm yläosasta tyhjäksi. Painele riisin puoliväliin kapea vako, ja asettele täytteet siihen ohuiksi suikaleiksi leikattuina.

Aloita rullaus arkin alaosasta, pidä paketti bambumaton avulla tiiviinä. Kostuta yläosan merilevä, jolloin rulla liimautuu kiinni. Leikkaa valmis rulla 6–10 makipalaksi.

Sashimi ei ole varsinaisesti sushia, sillä siihen ei tule riisiä. Se on kuitenkin helppo sushitarjoilun osa, jossa kaunis raaka kalasiivu tarjotaan sellaisenaan. Sashimi voi olla myös muuta merenelävää tai lihaa.

Chirashi eli trendikäs riisikulho on sekin helppo tarjoomus. Ruoka syntyy yksinkertaisesti, kun kokoat sushitäytteet kulhoon riisipedin päälle.

Temaki taas on noriarkista pyöräytetty jäätelötötterömäinen sushi, joka täytetään riisillä ja muilla lisukkeilla.

Ei pelkkää raakaa kalaa

Raaka merikala on sushien perinteinen täyte. Suomessa se on useimmin lohta, mutta myös esimerkiksi siika käy hyvin. Tuontikaloista tonnikala on klassikko, mutta sen pitäisi olla vastuullisesti pyydettyä.

Kerro kalatiskillä, että teet sushia, jotta saat mahdollisimman tuoretta kalaa.

Jos ajatus raa’asta kalasta ei miellytä, voit kokeilla täytteenä vaikka graavilohta. Yksi vaihtoehto on paistaa kala kevyesti.

Meriravun ja jättikatkaravun pyrstöt ovat kalan ohella perinteinen täyte. Samoin kampasimpukat toimivat. Voit kokeilla susheissa tai palojen koristeena myös mätiä.

Sushiin voi käyttää myös kasviksia joko yksin, yhdistelmänä tai kalan seurana.

Makirullien sisään sopivat ohuina suikaleina vaikka kuorittu kurkku, avokado, purjo, fenkoli tai kevyesti keitetty porkkana. Shisolehdet ovat japanilainen raaka-aine, jota kannattaa kokeilla, jos saat niitä käsiisi.

Lasiin vivahteikkaita makuja

Sushin maku on herkkä, joten juomaksi kannattaa valita vastaavan raikkaita ja vivahteikkaita sävyjä.

Kuiva samppanja on täydellinen sushiviini. Jotkut valitsevat hienostuneen blanc de blancs -samppanjan, mutta viini voi olla haluttaessa myös täyteläisempi.

Toki myös muu kuiva kuohuviini toimii. Valitse esimerkiksi ranskalainen crémant, espanjalainen cava tai vaikka Australian tai Uuden-Seelannin kuohuviini.

Valkoviineistä vivahteikas ja ryhdikäs -makutyypin viinit toimivat erityisen hyvin. Avaa esimerkiksi makutyypin riesling tai sauvignon blanc.

Raikasarominen olut on myös mainio valinta. Poimi klassisesti vaalea lager tai pils. Myös pale ale, trendikäs saison tai vaikka belgialainen vehnäolut on hyvä vaihtoehto.

Japanilaisittain sake kuuluu tietysti tyyliin, joko viileänä tai lämmitettynä. Vihreä tee on tyylikäs alkoholiton vaihtoehto.

Teksti Lasse Pakarinen kuva Otavamedia