Mitä juomaksi riistan kera?

Riistaa tarjoillaan useimmiten juhlaruokana, joten riista-aterian viini voi olla hieman tavallista hinnakkaampi. Monet riistaruoat ovat melko voimakkaan makuisia, joten viiniltäkin vaaditaan rakennetta, aromikkuutta ja täyteläisyyttä.

Perussääntö on, että lintujen kanssa kannattaa suosia viinejä, joissa on ryhdikäs happorakenne, kun taas roseeksi jätettävän fileen kera sopivat tanniiniset punaviinit. Pataruoat rakastavat kypsän hedelmäisiä ja pehmeitä punaviinejä.

Myös monet aromikkaat oluet, kuten tummat lagerit, täyteläiset aletporterit ja stoutit sopivat hyvin riistan kanssa nautittaviksi.

Alkoholittomia vaihtoehtoja kaipaava tarjoaa riistan kanssa alkoholitonta tummaa lageria tai porteria. Alkoholittomista punaviineistä kannattaa valita mahdollisimman täyteläisen makuinen viini, jota voi hieman viilentää.

Pienriistalle melko täyteläistä

Pienriistalla tarkoitetaan Suomessa yleisimmin metsäjänistä ja rusakkoa. Pienriistan liha on maultaan aromikasta, joten niille sopii erinomaisesti kohtuullisen täyteläinen, aavistuksen ryhdikäs ja hieman mausteinenkin punaviini. Hyviä vaihtoehtoja voi löytää esimerkiksi Italian Toscanasta ja Ranskan Bordeaux’sta. Jos pienriistan kanssa halutaan nauttia valkoviiniä, se voi olla samankaltainen kuin riistalinnuilla. Pienriistasta valmistetaan usein pateeta, joka nautitaan rapeakuorisen leivän päälle. Tällöin lasiin sopii runsas & paahteinen laatukuohuviini tai samppanja.

Hirvelle rotevaa

Hirvenliha on väriltään tummaa. Maultaan se muistuttaa naudanlihaa mutta on riistaisempaa. Suomalaisen hirven maku riippuu paljolti siitä, missä elinympäristössä hirvi on elänyt eli mitä se on syönyt. Etelä-Suomessa kaadetun hirven liha on usein maultaan kevyempää ja vähemmän riistaista kuin Pohjois-Suomessa kaadetun hirven.

Hirvelle kannattaa valita voimakas punaviini. Sellaisia ovat RhônenChâteauneuf-du-Papen ja uuden maailman laadukkaat shiraz- eli syrah-viinit ja Piemonten barbarescot ja barolot. Espanjalaisista viineistä pitävän kannattaa etsiä laadukkaita Ribera del Dueron viinejä. Perinteinen mutta edelleen hyvä valinta hirven kera on runsasmakuinen, kehittynyt Bordeaux’n viini.

Peuralle ja porolle

Kauriin- ja peuranlihassa on mieto, maukas riistanmaku. Niille sopivat esimerkiksi hyvät, perinteiset Bordeaux’n viinit tai uuden maailman laadukkaat cabernet sauvignonit. Roseeksi jätetty herkkä peuranpaisti miedoilla lisukkeilla saa myös tuhdimmasta roseeviinistä tyylikkään parin.

Poronliha puolestaan on tummaa, hienosyistä ja maukasta. Valitse porolle aromikas punaviini, kuten australialainen cabernet sauvignonchileläinen carmenère tai argentiinalainen malbec. Muita hyviä vaihtoehtoja ovat Riojan Gran Reserva sekä Toscanan Chianti Classico. Poroa tarjoillaan usein alkupalana kylmäsavustettuna, jolloin sen kanssa kannattaa tarjoilla laadukasta roseesamppanjaa.