Takaisin
Resepti

Kirpeä anjovis-kaprispasta

Kirpeä anjovis-kaprispasta

30 min
4 hlö
30 min
4 hlö

Väliruoaksi tarjoiltava anjovis-kaprispasta maistuu ihanasti pirskahtelevan kirpeän suolaiselta. Pasta on tarpeeksi kevyt ja sitä syödään vain vähän. Anjovis-kaprispastan päälle raastetaan ”köyhän miehen parmesaania” eli paistinpannulla pikaisesti paahdettua leipämurua. Kun raaka-aineita on vähän, pastan tulee olla laadukasta ja keitinveden riittävän suolaista. Keittoajan kanssa kannattaa olla tarkka, jotta pastan suutuntuma jää napakaksi. Muista italialainen muistisääntö täydellisen pastan keitolle: 100:10:1 = 100 g pastaa, 10 g suolaa (2 tl) ja 1 l vettä.

Juomasuositus

Rustiikin simppeli pasta-annos kaipaa rinnalleen valkoviinin, jossa on runsasta hedelmäisyyttä pyöristämään anjoviksen ja kaprismarjojen suolaisuutta. Etelä-Italian Apulian alueelta löytyy maukkaita valkoviinejä, joiden kypsä hedelmäisyys tekee niistä oivallisia valintoja mutkattomille pastaruoille.

Valmistusaineet

4 annosta

  • 5 anjovisfileetä

  • 2 rkl pieniä kapriksia

  • 1 dl hienonnettua lehtipersiljaa

  • 1 (luomu)sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu

  • 3 rkl oliiviöljyä

  • ripaus suolaa

  • 200 g nauhapastaa, esim. spagettia

Päälle:

  • 3 kuivahtanutta leipäpalaa

Valmistusohjeet
  1. Hienonna anjovisfileet haarukalla sileäksi massaksi. Murskaa kaprikset ja hienonna persilja. Huuhtele sitruuna, raasta siitä kuori ja purista mehu. Sekoita tarjoilukulhossa anjovikset, kaprikset, persilja, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä oliiviöljy. Mausta ripauksella suolaa.

  2. Keitä pasta reilusti suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaisesti. Valuta pasta lävikössä ja kaada anjoviskastikkeen joukkoon.

  3. Raasta leivänpalat kuivalle pannulle. Kuumenna ja paahda, kunnes leivänmurut ovat hieman ruskistuneet. Ripottele muruset pasta-annosten päälle.

Resepti Suvi Rüster, kuva Sami Repo, juomasuositus Anri Lindström, Alko