Takaisin
Resepti

Graavilohi ja herkulliset maustamisvinkit

Gluteeniton
Laktoositon

Graavilohi ja herkulliset maustamisvinkit

Gluteeniton
Laktoositon
4+ tuntia
12 hlö
4+ tuntia
12 hlö
Lohen graavaus on helppoa, kunhan muistat valmistaa sen 1–2 vuorokautta ennen tarjoilua. Juhlapöydän herkun voit maustaa monella tapaa.

Tarjoile esimerkiksi hovimestarinkastikkeen kanssa.
Juomasuositus

Suolainen ja herkkämakuinen graavilohi kaipaa rinnalleen hedelmäistä valkoviiniä. Klassikoiden ystävä valitsee lasiin saksalaista rieslingiä ja kokeilunhaluinen nautiskelija tarjoaa lohen kanssa aromaattisen kukkeaa ja raikkaan rapsakkaa Albariñoa Espanjasta. Molemmissa viineissä on kylliksi hapokkuutta pehmentämään kalan suolaisuutta. Makutyyppi: vivahteikas & Ryhdikäs.

Muista myös alkoholiton vaihtoehto!

Valmistusaineet
  • 800 g lohifileetä (ruodotonta)

  • 2 rkl karkeaa merisuolaa

  • 1 tl sokeria

  • 5 vartta tuoretta tilliä

Valmistusohjeet
  1. Kuivaa lohen pinta talouspaperilla. Poista tarvittaessa ruodot ja evät.

  2. Sekoita suola ja sokeri. Ota leivinpaperista iso pala pöydälle. Ripottele hieman suolaa leivinpaperin päälle ja nosta filee suolan päälle nahkapuoli alaspäin. Ripota loput seoksesta kalan pinnalle. Lisää tilli varsineen kalan päälle.

  3. Kääri leivinpaperiin. Laita vielä muovipussiin. Laita kevyt paino kalan päälle. Anna graavautua jääkaapissa 1–2 vrk. Pyyhi kalan pinta. Leikkaa ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi terävällä fileerausveitsellä.

Graavilohen maustamisvinkit

Omena-inkiväärigraavilohi: Valmista graavilohi muuten ohjeen mukaan, mutta jätä tilli pois ja laita lohen pinnalle 1 rkl tuoretta inkivääriä raasteena ja 1 omena viipaleina. Pakkaa kala tiiviisti leivinpaperiin. Anna maustua ohjeen mukaan.

Appelsiini-rosépippurilohi: Valmista graavilohi ohjeen mukaan, mutta jätä tilli pois ja lisää lohen pinnalle 2 tl kevyesti murskattuja rosépippureita ja yksi viipaloitu luomu appelsiini. Pakkaa kala tiiviisti leivinpaperiin. Annan maustua ohjeen mukaan.

Piparjuuri-sitruunalohi: Valmista graavilohi muuten ohjeen mukaan mutta jätä tilli pois ja laita lohen pinnalle 1 rkl raastettua piparjuurta ja 2 tl raastettua luomu sitruunan kuorta. Pakkaa kala tiiviisti leivinpaperiin. Anna maustua ohjeen mukaan.

Resepti: Mika Rampa Kuvat: Johanna Myllymäki