Takaisin
Resepti

Jambalaya

Gluteeniton
Laktoositon

Jambalaya

Gluteeniton
Laktoositon
60 min
6 hlö
60 min
6 hlö

Jambalaya on louisianalaisen keittiön tulisempi vastine espanjalaiselle paellalle. Tässä versiossa makua tuovat niin chorizo, broileri kuin katkaravut. Voit kokata jambalayan muurikassa tai vaikka wokpannulla.

Juomasuositus

Perinteinen Jambalaya raikastuu hedelmäisellä roseeviinillä. Kokeile vaikkapa muhevaa USA:laista Zinfandel-rypäleestä valmistettua roseeta, jossa voi olla myös hieman jäännössokeria. Oluen ystävä nauttii Jambalayan kanssa hyvin viilennettyä lager-olutta tai kevyttä pilsiä.

Valmistusaineet
  • 3 valkosipulinkynttä

  • 2 varsiselleriä

  • 500 g kirsikkatomaatteja

  • 1 punainen chili

  • 150 g chorizomakkaraa

  • 800 g broilerin koipireisiä

  • 3 rkl öljyä

  • 2 dl pitkäjyväistä riisiä

  • 2 rkl tomaattipyreetä

  • noin 6 dl kanalientä

  • 1 laakerinlehti

  • 3 rkl tuoretta hienonnettua timjamia

  • 1 tl cayennenpippuria

  • 2 tl savupaprikajauhetta

  • 300 g sulatettuja tai tuoreita kuningaskatkarapuja tai isoja kuorittuja katkaravun pyrstöjä

  • 1 sitruunan mehu

  • 1 dl hienonnettua lehtipersiljaa

Valmistusohjeet
  1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Huuhtele varsiselleri ja leikkaa viipaleiksi. Huuhtele kirsikkatomaatit ja leikkaa puoliksi. Huuhtele chili, leikkaa puoliksi, poista siemenet ja viipaloi. Viipaloi chorizo. Leikkaa broilerin koireisipalat kahteen osaan koipi- ja reisipaloiksi.

  2. Kuumenna öljy muurikassa. Lisää chorizoviipaleet ja paista pari minuuttia, kunnes chorizoista irtoaa hyvin rasvaa. Lisää koivet ja reisipalat. Kypsennä käännellen noin 10 minuuttia.

  3. Lisää riisi, tomaattipyree, valkosipulinkynnet ja varsisellerin palat. Paista sekoitellen pari minuuttia, kunnes riisi on läpikuultavaa.

  4. Lisää muurikkaan chilit, tomaatit, kanaliemi, laakerinlehti, timjami, cayennenpippuri ja savupaprikajauhe. Paista sekoitellen noin 20 minuuttia, kunnes broileri on lähes kypsää. Lisää tarvittaessa pannulle kanalientä, jos seos kuivuu liikaa.

  5. Lisää ravut ja jatka kypsentämistä vielä 5–10 minuuttia, kunnes ravut ovat kypsiä. Purista joukkoon sitruunan mehu ja hienonna päälle lehtipersiljaa.

Resepti Suvi Rüster, kuva Elvi Rista, juomasuositus Anri Lindström / Alko