Takaisin
Resepti

Juustofondue

Juustofondue

30 min
4 hlö
30 min
4 hlö

Juustofonduepataan sopii dipattavaksi lähes kaikki, mitä kaapista löytyy. Vanha leipä on ykkössuosikki sulavaan juustoon kastettuna. Fondue on seuraruokaa parhaimmillaan, joten varaa aikaa syömiseen ja seurusteluun.

Juomasuositus

Juustofondue vaatii viiniltä raikasta hapokkuutta. Sitä löytyy mm. Alsacen tai Saksan rieslingviineistä sekä Itävallan Grüner Veltlinereistä. Punaviinin ystävä valitsee kevyen Beaujolais’n hieman viilennettynä. Myös vivahteikas ja ryhdikäs samppanja tai muu laatukuohuviini istuu yllättävänkin hyvin fonduen seuraan.

Valmistusaineet
  • 1 valkosipulin kynsi 

  • 400 g kermajuustoa, gruyèreä, appenzelleriä tai comtea

  • 200 g mustaleimaista emmentalia 

  • 3 dl kuivaa valkoviiniä (esim. riesling)

  • 1/4 dl sitruunamehua 

  • pieni ripaus tabascoa

  • 1 rkl maissitärkkelystä 

  • 1/4 tl tl muskottipähkinää

  • mustapippuria

Dipattavat:

  • retiisi

  • parsakaali

  • kukkakaali

  • oliivit

  • mausteiset makkarat

  • päärynä

  • omena

  • kaprikset

  • sienet 

  • bataatti (esikypsennetty)

  • peruna (esikypsennetty)

  • vaalea leipä

Valmistusohjeet
  1. Kuori ja halkaise valkosipulin kynsi ja hiero sillä fonduepadan sisäpuoli. Jätä sipuli kattilaan. 

  2. Raasta juustot. Mittaa pinnoitettuun kattilaan valkoviini, sitruunan mehu, tabasco ja maissitärkkelys. Kuumenna sekoittaen, kunnes suuruste paksuuntuu.

  3. Lisää juustoraasteet erissä ja anna seoksen sulaa hitaasti hämmennellen. Kun juustot ovat sulaneet, mausta seos muskotilla ja mustapippurilla. Jos fondue vaikuttaa liian paksulta, lisää tilkka valkoviiniä ohentamaan seosta. Kaada lämmitettyyn pataan ja siirrä pöytään liekin päälle telineelle.

Vinkki!  Kasta ja sekoita dipattavalla pataa pohjia myöten.

Resepti Taina Tellman, kuva Arto Vuohelainen, juomasuositus Taina Vilkuna