Takaisin
Resepti

Karjalan bataattipiirakat

Kasvisruokavalio

Karjalan bataattipiirakat

Kasvisruokavalio
2 tuntia 30 min
2 tuntia 30 min

Makea bataatti piristää perinteistä karjalanpiirakkaa. Ohjeella valmistuu 30 piirakkaa.

Juomasuositus

Bataatti tuo karjalanpiirakkaan makeutta, jota voi korostaa makean maltaisella tummalla lagerilla tai taittaa raikkaan rapsakalla pilsillä. Perinteiseen makuun toimii sahti tai alkoholiton olut.

 

Valmistusaineet

Täyte:

  • 2 dl vettä

  • 2 dl puuroriisiä

  • 9 dl maitoa

  • 1 1/2 dl soseutettua bataattia

  • 25 g voita

  • 1/2 tl suolaa

 

Taikina:

  • 2 dl vettä

  • 2 1/ 2 dl vehnäjauhoja

  • 2 1/ 2 dl ruisjauhoja

  • 1 tl suolaa

 

Voiteluun:

  • 2 dl maitoa

  • 50 g voita

Valmistusohjeet
  1. Valmista ensin täyte. Lisää kiehuvaan veteen puuroriisi ja anna kiehua, kunnes vesi on täysin imeytynyt riisiin. Lisää maitoa vähissä erin ja anna puuron hautua hiljalleen kypsäksi. Sekoita aina välillä. Lisää bataattisose, voinokare ja suola riisipuuron joukkoon. Jäähdytä täyte.

  2. Valmista taikina sekoittamalla veteen jauhot ja suola. Sekoita kiinteä taikina. Leivo taikina tangoksi ja jaa noin 30 palaan. Taputtele palat kämmenellä litteiksi kiekoiksi. Kauli taikinapalat pulikalla jauhoja apuna käyttäen pyöreiksi, ohuiksi piiraspohjiksi. Kokoa pinoon, ripottele väliin jauhoja ja peitä kelmulla.

  3. Levitä pari ruokalusikallista täytettä tasaisesti piiraspohjille jättäen reunoille vajaa sentti tilaa. Käännä reunat puuron päälle. Rypistä taikinaa sormien välissä ja rypytä molemmin käsin yhtä aikaa keskeltä alkaen kärkeä kohden.

  4. Paista piirakoita 250-asteisessa uunin keskitasossa 12–15 minuuttia. Älä käytä pellillä leivinpaperia.

  5. Sivele kypsät piirakat maito-voiseoksella. Peitä leivinliinalla hetkeksi.

Resepti Katri Schröder, juomasuositus Taina Vilkuna, kuva Otavamedia/Seppo Saarentola