Takaisin
Resepti

Pähkinäinen kurpitsaleipä

Kasvisruokavalio
Laktoositon

Pähkinäinen kurpitsaleipä

Kasvisruokavalio
Laktoositon
60+ min
8 hlö
60+ min
8 hlö

Kurpitsa vai kepponen? No tietenkin kurpitsa. Leivo täyteläinen ja maukas kurpitsaleipä. Pähkinöitä ja siemeniä sisältävästä taikinasta valmistuu yksi iso leipä.

Juomasuositus

Tämä makean pähkinäinen kurpitsaleipä vaatii rinnalleen runsaan hedelmäisen ja aromikkaan valkoviinin, jossa on hyvä olla hieman makeutta. Valitse valkoviini makutyypistä pirteä & hedelmäinen. Alsacelaiset valkoviinit Muscat- tai Gewürztraminer-rypäleestä ovat myskikurpitsan tavoin aromikkaita ja mausteisia. Rhônen alueen Viognierit ja Roussannet puolestaan nostavat hedelmäisyydellään esiin leivän mehevän pähkinäisiä makuja. Leipää voi myös nautiskella raikkaan makean omenasiiderin kanssa. 

Valmistusaineet
  • 2 1/2 dl myskikurpitsasosetta (noin 1/2 kurpitsa)

  • 4 d lämmintä appelsiinimehua

  • 2 rkl siirappia


  • 1 rkl suolaa

  • 50 g tuorehiivaa

  • 1/4 dl öljyä


  • 1 dl hasselpähkinöitä

  • 1/2 dl rusinoita

  • kurpitsan siemenet

  • 9–10 dl vehnäjauhoja


  • 2 dl ruisjauhoja

Voiteluun:

  • 2 rkl siirappia

  • 1/2 rkl vettä

Päälle:

  • Kurpitsansiemeniä

Valmistusohjeet
  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuori kurpitsa, lohko ja levitä leivinpaperille uunipannulle. Pese siemenet ja ripottele lohkojen viereen. Paahda uunissa 20–30 minuuttia. Soseuta pehmeät lohkot ja ota paahtuneet siemenet jäähtymään.

  2. Mittaa mehu, siirappi ja suola kulhoon. Liuota hiiva nesteeseen. Lisää sose ja öljy, sekoita. Yhdistä pähkinät, rusinat, siemenet sekä jauhot ja alusta nesteeseen muutamassa erässä. Kohota taikinaa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi (noin 1–1 1/2 tuntia).

  3. Puristele taikinasta ilmakuplat pois ja siirrä korkeareunaiseen pataan tai vuokaan (noin 12 x 25 cm tai noin 2-litrainen). Kohota liinan alla 40 minuuttia. Voitele kohonnut leipä siirappivedellä ja ripota pinnalle siemeniä.

  4. Paista leipää noin 50–60 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Jäähdytä ritilällä. Säilytä leipä leivinpaperiin käärittynä leivinliinan alla. Leipä säilyy hyvänä 3–4 vuorokautta.

Resepti Taina Tellman, kuva Arto Vuohelainen, juomasuositus Anri Lindström/Alko