Paahdettu suppilovahverokeitto sopii mainiosti tunnelmallisiin iltoihin. Päärynä ja rosmariini tuovat keittoon vivahteikkuutta, jonka täydentää juomasuosituksena oleva chardonnay-viini.
Katso resepti >
Odotathan hetken…
Lakritsijuurijauhe antaa metsäsienikeitolle pirteän anismaisen maun, joka sopii täydellisesti sienten makupariksi. Älä kuitenkaan ripauta liikaa lakritsia, sillä tällöin mausta tulee liian terävä ja jyrkkä. Pinnalle murskatut kuivatut sienet täydentävät keiton umamimaisella maulla ja koristelevat keittoannoksen.
Valitse metsäsienikeitolle vivahteikas ja ryhdikäs kuohuviini. Viini tukee kauniisti sienien ja yrttien syksyistä makumaailmaa. Vinkki! Tarjoile kuohuviini valkoviinilasista, jolloin aromit nousevat kauniisti esille.
4 annosta / 8 pientä alkuruoka-annosta
200 g suppilovahveroita, kantarelleja, mustatorvisieniä tai herkkutatteja
1 pieni sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
2 rkl balsamicoa
1 tl lakritsijuurijauhetta
7 dl vettä
4 rkl kantarelli- tai kasvisfondia
2,5 dl ruokakermaa
2 rkl maissitärkkelystä
Yrttiöljy:
1 ruukku kirveliä
0,5 dl hienonnettua timjamia
6 rkl öljyä
1 rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa ja sokeria
Pinnalle:
kuivattua sientä ja sormisuolaa
Puhdista sienet. Paloittele suuremmat sienet pienemmiksi paloiksi. Jos valmistat keiton tateista, viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
Nosta sienet kattilaan. Kuumenna ja paista sekoitellen noin 3–5 minuuttia, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Kaada sienet lautaselle.
Kuumenna voi kattilassa. Lisää sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista 3–5 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmeitä ja hieman ruskistuneet. Mausta balsamicolla ja lakritsijuurijauheella. Kiehauta. Kun balsamico on haihtunut kattilasta, lisää sienet (jätä muutama koristeeksi), vesi ja fondi. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä 8–10 minuuttia. Soseuta sileäksi sauvasekoittimella.
Sekoita ruokakerma ja maissitärkkelys. Kaada seos ohuena nauhana keiton joukkoon. Kiehauta ja keitä pari minuuttia, kunnes keitto on sopivan sakeaa.
Lisää kulhoon yrtit varsineen, öljy sekä sitruunanmehu ja soseuta tasaiseksi. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria. Jos yrttiöljy on liian paksua, lisää tarvittaessa öljyä, kunnes seos on juoksevaa. Nostele sienikeittoa lautasille. Koristele paistetuilla sienillä ja yrttiöljyllä. Murustele päälle vielä kuivattua sientä ja sormisuolaa. Kaada loput yrttiöljystä kannuun, ja tarjoile erikseen sienikeiton kanssa.
Resepti Suvi Rüster, kuva Elvi Rista, juomasuositus Suvi Juustovaara-Louhelainen/Alko