Takaisin
Resepti

Omenainen slab pie eli peltipiirakka

Kasvisruokavalio

Omenainen slab pie eli peltipiirakka

Kasvisruokavalio
60+ min
12 hlö
60+ min
12 hlö

Siiderissä kiehautetut rusinat ja mehevät omenat ovat syksyn parhaan omenapiirakan raaka-aineet. Nauti omenainen piirakka kotitekoisen kanelijäätelön kanssa.

Juomasuositus

Tämän syksyisen herkun kanssa maistuu kotimainen tai ranskalainen aito, kaneliomenainen siideri. Jälkiruokaviinien ystävä valitsee raikkaan hapokkaan, makean jaloaromisen Tokajin Unkarista.

Valmistusaineet

Taikina:

  • 350 g kylmää voita

  • 6 dl vehnäjauhoja

  • 1 rkl sokeria 

  • 1 3/4 dl smetanaa tai ranskankermaa

Täyte:

  • 1 dl siideriä

  • 1 dl keltaisia rusinoita

  • noin 1 kg kirpeähköjä, kotimaisia omenoita

  • 1 dl sokeria

  • (noin 1 rkl kuusenkerkkäsiirappia)

  • 1 rkl sitruunamehua

  • 1 tl kanelia

Voiteluun:

  • 1 kananmuna

  • Tarjoiluun:

  • kanelijäätelöä, kuusenkerkkäsiirappia tai kinuskikastiketta

Valmistusohjeet
  1. Tee taikina. Kuutioi voi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää joukkoon voi ja nypi nopeasti murumaiseksi seokseksi. Lisää smetana ja sekoita sileäksi taikinaksi. Muotoile siitä kaksi samankokoista palloa. Kietaise ne kelmuun ja laita tunniksi viileään.

  2. Laita täytteeseen tuleva siideri ja rusinat kattilaan. Kiehauta seos ja ota kattila pois liedeltä. Anna maustua noin 1 tunti.

  3. Laita leivinpaperi noin 20 x30 kokoiseen uunivuokaan. Kauli toinen taikinapallo hieman vuokaa isommaksi levyksi. Laita levy vuokaan ja nosta jääkaappiin 15 minuutiksi. Siisti reunat.

  4. Kuori ja kuutioi omenat. Yhdistä ne sokerin, siirapin, sitruunamehun ja kanelin kanssa. Jos omenat ovat kovin kirpeitä, niin lisää sokeria tai siirappia. Lisää valutetut rusinat. Lusikoi seos vuokaan.

  5. Kauli toinen taikinapallo levyksi. Leikkaa suikaleiksi ja tee piiraan päälle ristikko. Voit myös tehdä pieniä, litistettyjä taikinapalloja ja laittaa ne pilkuiksi piiraan pinnalle.

  6. Vatkaa muna kevyesti rikki. Voitele taikinan pinta.

  7. Paista n. 30 minuuttia, kunnes paistos on kypsä. Anna jäähtyä. Tarjoa kanelijäätelön ja kuusenkerkkäsiirapin kanssa.

Vinkki: Oikaise ja tee piiras pakastemurotaikinasta. Tähän ohjeeseen menee 2 x 400 g taikinaa.

Resepti Sanna Kekäläinen, kuva Reetta Pasanen, juomasuositus Taina Vilkuna / Alko