Takaisin
Resepti

Palsternakka-pataleipä

Kasvisruokavalio
Laktoositon
Vegaaninen

Palsternakka-pataleipä

Kasvisruokavalio
Laktoositon
Vegaaninen
60+ min
8 hlö
60+ min
8 hlö

Padassa kypsyvä klassikkoleipä uudistuu, kun taikinan joukkoon raastaa palsternakkaa. Se antaa leivälle makeutta ja pähkinäisyyttä. Pataleivän valmistus on helppoa: taikina sekoitetaan nopeasti, jätetään kohoamaan huoneenlämpöön useiksi tunneiksi ja paistetaan padassa rapeakuoriseksi.

Valmistusaineet

1 leipä:

  • 7 dl vehnäjauhoja

  • 1 dl kaurahiutaleita

  • 1,5 tl suolaa

  • 0,5 tl kuivahiivaa

  • 2 dl hienoksi raastettua palsternakkaa

  • 3,5 dl vettä

Valmistusohjeet
  1. Sekoita vehnäjauhot, kaurahiutaleet, suola ja kuivahiiva kulhossa.

  2. Raasta palsternakka hienoksi raasteeksi. Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Lisää vesi ja palsternakkaraaste jauhoseoksen joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

  3. Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Nosta kulho muovipussiin ja sulje pussi. Anna taikinan kohota 12–18 tuntia.

  4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Taittele taikina palloksi, mutta älä vaivaa, jotta leivän rakenteesta kuohkean tekevät ilmakuplat eivät lässähdä. Ripauta leivän pinnalle vehnäjauhoja. Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota 20–30 minuuttia, kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi. Kuumenna tällä välin valurautapata 230-asteisessa uunissa.

  5. Vedä leivän pinnalle viillot terävällä veitsellä. Nosta pata pannualustan päälle ja nosta taikinapallo kuumaan pataan. Laita kansi padan päälle. Paista 30 minuuttia. Ota kansi pois. Paista vielä 15 minuuttia, kunnes leivän pinta on kauniin ruskea ja rapea. Kumoa leipä pois padasta kuumana.

Resepti Suvi Rüster, kuva Elvi Rista