Takaisin
Resepti

Portviinillä aateloitu sienikastike on juhlava lisuke

Gluteeniton
Kasvisruokavalio

Portviinillä aateloitu sienikastike on juhlava lisuke

Gluteeniton
Kasvisruokavalio
30 min
4 hlö
30 min
4 hlö
Lorauta portviiniä metsäsienikastikkeeseen, niin saat juhlavan lisukkeen esimerkiksi lihalle.
Juomasuositus

Portviinit antavat ruokaan intensiivistä makua, syvyyttä ja rakennetta. Hedelmäinen ruby on yleisin keittiöport, mutta kypsäarominen tawny on hyvä valinta, jos viiniä käytetään vain ruoanlaittoon. Molemmat säilyvät useita viikkoja, tawny kuitenkin rubya pidempään.

Valmistusaineet
  • 3–4 (100 g) salottisipulia

  • 1 rkl voita

  • 125 g metsäsieniä (esim. kantarelli, herkkutatti tai suppilovahvero)

  • 2 rosmariinin tai timjamin oksaa

  • 3 dl portviiniä

  • 3 dl kanalientä tai kasvislientä

  • 1/2 tl mustapippuria rouhittuna

  • Suurustus:

  • 1 dl vettä + 1–2 tl maizenaa

Valmistusohjeet
  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipuleita hetken pannulla. Hienonna sienet ja lisää pannulle. Jatka kypsennystä, kunnes sienet ovat saaneet hieman väriä. Lisää joukkoon rosmariinin tai timjaminoksat.

  2. Lisää portviini ja kana- tai kasvisliemi, ja keitä kasaan niin että nesteen määrä puolittuu. 

  3. Keitä parin minuutin ajan. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Poista yrtit kastikkeen joukosta ennen tarjoilua.

  4. Jos haluat suurustaa kastikkeen, sekoita maizena kylmään vesitilkkaan ja kaada pannulle koko ajan sekoittaen. Anna hautua vielä hetki.

  5. Mausta lehtipersiljalla, suolalla ja pippurilla.

Resepti Inkeri Isola kuvat Johanna Myllymäki