Huippukokki Ossi Paloneva on sommitellut erittäin modernin ja jännittävän menun, jonka jokaisen ruokalajin kanssa nautitaan olutta.
Katso menu >
Odotathan hetken…
Olutillallisen alkuruokana tarjottava makea ja maukas punajuurisalaatti sekoitetaan semikuivatuista ja paahdetuista punajuurista sekä suolatuista mustaherukoista. Mallasleipä, punajuurikastike ja kuusiöljy viimeistelevät makunautinnon.
Semikuivattu punajuuri
3 keskikokoista punajuurta
Suolatut mustaherukat
2 dl vettä
1 rkl suolaa
100 g mustaherukoita
Paahdettu punajuuri
4 keskikokoista punajuurta
0,5 tl suolaa
3 rkl auringonkukkaöljyä
Kastike
150 g keitettyä punajuurta
1 dl vettä
0,5 tl suolaa
0,5 tl väkiviinaetikkaa
1 tl tummaa siirappia
Kuusiöljy ja crème fraîche
1 dl kuusenhavuja
3 dl auringonkukkaöljyä
0,5 tl suolaa
250 g crème fraîchea
Mustaherukkamallasleipä
0,5 l piimää
7 g kuivahiivaa
1,5 dl vaaleata siirappia
1,5 dl olutmaltaita
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl ruisjauhoja
2 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
100 g mustaherukoita
valeluun siirappivettä
Tarjoiluun
200 g pinaattia, rucolaa tai lehtikaalia
1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
Tee semikuivatut punajuuret. Kuori punajuuret ja leikkaa ne noin 2 cm kokoisiksi kuutioiksi. Keitä kuutioita 20 minuuttia. Kuivaa sienikuivurissa tai raollaan olevassa 70-asteisessa uunissa 5 tuntia.
Suolaa mustaherukat. Kiehauta vesi ja suola. Kaada kuuma suolaliemi jäisten mustaherukoiden päälle. Jäähdytä ja anna maustua tunnin verran. Siivilöi suolaliemi pois.
Paahda punajuuret. Pese punajuuret huolellisesti ja paahda niitä 180-asteisessa uunissa 40 minuuttia. Leikkaa punajuuret lohkoiksi. Mausta öljyllä ja suolalla.
Sekoita kastike. Pane kaikki ainekset tehosekoittimeen tai blenderiin, punajuuret kuumina. Aja sileäksi kastikkeeksi. Jäähdytä kastike.
Tee kuusiöljy. Mittaa havut ja öljy tehosekoittimeen tai blenderiin. Aja täydellä teholla viitisen minuuttia, kunnes seos on kirkkaan vihreätä ja höyryää. Valuta öljy harsokankaan läpi. Jäähdytä.
Vinkki: Kuusen oksassa on kitkeryyttä, joten havut kannattaa leikata oksasta saksilla. Vaihtoehtoisesti kuusenoksan voi kuivata vaikkapa saunassa ja ravistaa kuivat havut paperille. Kuivista havuista irtoaa makua lähes yhtä hyvin kuin tuoreista.
Sekoita crème fraîcheen ensin 0,5 tl suolaa. Kääntele varovasti sekaan 3 rkl kuusiöljyä. Öljyä ei kannata sekoittaa crème fraîcheen tasaiseksi, vaan jättää vihreä öljy marmorisiksi raidoiksi.
Leivo mallasleipä. Lämmitä piimä huoneenlämpöiseksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Älä vaivaa taikinaa. Jaa taikina kahteen voideltuun leipävuokaan. Anna nousta huoneenlämmössä liinan alla tunnin verran, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Paista 175-asteisessa uunissa 1,5 tuntia. Valele leivät siirappivedellä ja paista vielä 20 minuuttia. Poista leivät vuoasta ja jäähdytä ne huoneenlämmössä. Kelmuta leivät ja siirrä ne jääkaappiin tekeytymään. Parhaimmillaan mallasleipä on parin päivän päästä.
Sekoita keskenään punajuurikastike, punajuurilohkot ja 200 g pinaattia, rucolaa tai lehtikaalia ja 1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä. Ripottele annoksen päälle suolattuja mustaherukoita ja semikuivattua punajuurta. Viimeistele reilulla lusikallisella kuusiöljyllä maustettua crème fraîchea.
Tarjoa mallasleivän kanssa.
Vinkki: Annokseen sopivat hyvin myös kuivatut mustaherukat, punajuurisipsit ja tuoreet kuusenkerkät.