Takaisin
Resepti

Röstiperunat ja piparjuuriyrttikastike

Gluteeniton
Kasvisruokavalio

Röstiperunat ja piparjuuriyrttikastike

Gluteeniton
Kasvisruokavalio
50 min
4 hlö
50 min
4 hlö

Yksi herkullisimmista perunaruoista on raa’asta perunaraasteesta tehdyt röstiperunat. Kun raasteena käyttää jauhoisia perunoita, perunan tärkkelys toimii liimana ja paistettaessa perunamassa muuttuu juuri sopivan kiinteäksi. Kananmunaa ei siis tarvita.

Juomasuositus

Sveitsin perunaherkun eli rapsakan röstin ja piparjuurella maustetun kastikkeen kanssa maistuu vuoristoteeman mukaisesti Pohjois-Italian Alto Adigen sauvignon blanc -viinit. Oluen ystävä valitsee lasiinsa raikkaan rapsakan baijerilaisen vehnäoluen.

Valmistusaineet

Röstit:

  • 1 kg jauhoisia perunoita

  • 1–2 sipulia

  • 1 rkl valkoviinietikkaa

  • 2 tl suolaa

  • paljon voita paistamiseen

Piparjuuri-yrttikastike:

  • 150 g ranskankermaa

  • 1 tl voimakasta sinappia

  • 4 rkl raastettua tuoretta piparjuurta

  • ¼ tl sokeria

  • 1 tl valkoviinietikkaa

  • ½ tl suolaa

  • 1 valkosipulinkynsi

  • nippu tuoreita yrttejä esimerkiksi rakuunaa ja lehtipersiljaa

Valmistusohjeet
  1. Valmista kastike ensin. Raasta piparjuuri, hienonna valkosipulinkynsi ja yrtit. Sekoita kastikkeen kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä kylmässä röstien valmistuksen ajan.

  2. Raasta sipuli raastimen karkealla osalla. Kuori ja raasta perunat. Laita perunaraaste puhtaan keittiöpyyhkeen sisään ja puristele sitä voimakkaasti hetki. Laita raaste isoon sekoituskulhoon ja sekoita joukkoon valkoviinietikka, suola ja sipuli.

  3. Kuumenna valurautapannu (tai vastaava pannu, joka kestää kovaa kuumuutta, jotta pinnasta tulee rapea) ja lisää voi pannulle. Sitä saa olla reilusti. Nosta raastetta lusikalla pannulle ja paina massaa esimerkiksi perunasurvimella pannua vasten. Näin muodostuu kaunis, tasainen kakku. Alenna vähän lämpöä. Paista noin viisi minuuttia molemmilta puolilta miedolla lämmöllä, jotta pinta ei pala. Kun käännät röstin, paina jälleen kevyesti perunasurvimella. Paista kypsäksi.

  4. Tarjoile röstit kylmän kastikkeen kanssa. 

Resepti Sanna Mansikkamäki, PERUNA parhaat reseptit -kirja (Readme), Kuva Pia Inberg, Juomasuositus Susanna Hildén & Anri Lindström / Alko