Takaisin
Resepti

Ruskea kastike

Ruskea kastike

30 min
30 min

Ruskea kastike valmistuu helposti vain muutamasta raaka-aineesta. Kastikkeen makuun saa moniulotteisuutta ja herkullisuutta tilkkasella sherryä, mutta voit jättää sen halutessasi myös kokonaan pois. 

Juomasuositus

Kuivia ja puolikuivia sherryjä voi käytää ruoanvalmistukseen valkoviinin tapaan. Esimerkiksi risotot, keitot, sienikastikkeet ja salaatikastikkeet saavat niistä hienoa sävyä. Makeat ovat puolestaan paikallaan liharuokien marinadeissa ja vaikka leivonnassa, jossa ne yhdistyvät hyvin suklaaseen tai karamelliin. Jos käytät sherryä, lisää se ruskeaan kastikkeeseen vasta valmistuksen loppupuolella, jotta sen makua korostavat ominaisuudet säilyvät.

Valmistusaineet
  • ½ dl vehnäjauhoja 

  • 50 g voita pieninä kuutioina

  • 5 dl kuumaa lihalientä

  • n. 2 rkl puolikuivaa tai puolimakeaa sherryä (tämän voit jättää halutessasi pois)

  • suolaa ja rouhittua mustapippuria

Valmistusohjeet
  1. Ruskista jauhot kuivalla paistinpannulla keskilämmöllä. Sekoita koko ajan, kunnes jauhojen väri on kullanruskea ja tuoksu pähkinäinen.

  2. Lisää voipalat ja sekoita voimakkaasti tasaiseksi. Kaada kuumaa lihalientä vähän kerrallaan samalla sekoittaen, kiehauta seos lopuksi.

  3. Lisää sherry ja pippuria. Maista ja lisää suolaa sekä pippuria maun mukaan.

Resepti Matti Roukka, teksti Lasse Pakarinen, kuva Johanna Myllymäki