Takaisin
Resepti

Saaristolaisleipä

Laktoositon
Vegaaninen

Saaristolaisleipä

Laktoositon
Vegaaninen

Saaristolaisleipä saa hapokkuutta appelsiinimehusta ja raikasta mausteisuutta fenkolinsiemenistä. Leipä sopii hienosti yhteen mätimoussen tai graavikalan kanssa. 

Juomasuositus

Kuplivan ystävä tarjoaa esimerkiksi mätimoussella aateloidun saaristolaisleivän kyljessä roseesamppanjaa, joka on vakiintunut juoma monen kulinaristin ruokapöydässä sen monikäyttöisyyden vuoksi.  

Maltaisten makujen ystävä puolestaan valitsee juomakumppaniksi paksuvaahtoisen ja makeahkon tumman ale-oluen. 

Valmistusaineet
  • 1 l appelsiinimehua 

  • 3 appelsiinin kuorta 

  • 50 g hiivaa 

  • 1 rkl suolaa 

  • 2 rkl fenkolinsiemeniä  

  • 3 dl tummaa siirappia 

  • 3 dl kaljamaltaita 

  • 3 dl ruisleseitä 

  • 3 dl ruisjauhoja 

  • 12 dl vehnäjauhoja 

Vuokiin 

  • 1 rkl rypsiöljyä  

  • 1½ dl pellavansiemeniä  

Voiteluun 

  • ¼ dl tummaa siirappia 

  • 3/4 dl vettä 

Valmistusohjeet
  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Raasta appelsiinien kuori ja lisää se mehun sekaan. Sekoita joukkoon hiiva, suola, fenkolinsiemenet ja siirappi.  

  2. Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään ja lisää ne nesteen joukkoon hyvin sekoittaen. 

  3. Voitele kolme noin 1,5 litran kokoista leipävuokaa rypsiöljyllä. Ripottele pellavansiemenet reunoille ja pohjaan peittäväksi kerrokseksi. Jaa taikina vuokiin. Peitä leivinliinalla ja kohota leipiä 1–1 ½ tuntia. 

  4. Paista leipiä 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 1 tunti. Valele leivät siirappivedellä ja paista vielä ½–1 tuntia.  

  5. Kumoa kypsät, vähän jäähtyneet leivät ritilälle tai leikkuulaudalle. Peitä ne keittiöpyyhkeellä ja anna jäähtyä. Kääri jäähtyneet leivät tuorekelmuun. 

  6. Leivät ovat parhaimmillaan, kun annat niiden tekeytyä viileässä 2–3 päivää. 

Resepti Mika Rampa, kuva Hannes Paananen