Takaisin
Resepti

Saaristolaisvoileipäkakku

Saaristolaisvoileipäkakku

60+ min
10 hlö
60+ min
10 hlö

Klassinen yhdistelmä, saaristolaisleipä ja kylmäsavulohi, toimii aina. Lohivoileipäkakun seuraan sopii loistavasti raikas riesling tai klassinen vaalea lager.

Juomasuositus

Raikkaan hapokas ja kukkea rieslingviini toimii loistavasti klassisten saaristolaismakujen kanssa. Kurkkaa perinteistä rieslingvalikoimaa Saksan eri alueilta, voit ottaa mieltymystesi mukaan joko kuivaa tai hieman makeaa viiniä. Rieslingviinejä löytyy myös alkoholittomina.

Oluista klassista linjaa jatkaa kotimainen vaalea lager, myös alkoholittomana.

Valmistusaineet

Pohja

  • 350 g saaristolaisleipää

  • 100 g voita

Lohitäyte

  • 400 g tuorejuustoa

  • 75 g ranskankermaa

  • 150 g kylmäsavulohta

  • 1 punasipuli

  • 1/2 tl suolaa

  • 1/2 tl mustapippuria rouhittuna

  • 1 rkl sitruunamehua


Katkaraputäyte

  • 180 g katkarapuja

  • 400 g tuorejuustoa

  • 75 g ranskankermaa 

  • 1/2 tl suolaa

  • 1/2 tl mustapippuria rouhittuna

  • 1 dl tilliä hienonnettuna

  • 1 rkl sitruunamehua

Koristelu

  • 150 g kylmäsavulohta

  • 150 g kurkkua

  • 50 g minisalaattisekoitusta

  • 3 rkl siemensekoitusta

  • yrttejä (esim. persilja, vesikrassi)

 

Valmistusohjeet
  1. Hienonna saaristolaisleipä veitsellä tai tehosekoittimessa karkeaksi rouheeksi. Sulata voi ja sekoita se leipämurujen joukkoon.

  2. Valmista lohitäyte. Pehmennä tuorejuusto ja lisää joukkoon ranskankerma. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi ja lisää seokseen. Kuori ja hienonna punasipuli täytteen joukkoon. Mausta seos suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla.

  3. Valmista katkaraputäyte. Sulata ja valuta katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan ja hienonna ne veitsellä. Pehmennä tuorejuusto ja lisää joukkoon ranskankerma. Mausta suolalla, mustapippurilla, hienonnetulla tillillä ja sitruunamehulla.

  4. Pingota irtopohjavuoan (Ø 20–22 cm) pohjalle leivinpaperi. Levitä puolet leipämuruista vuoan pohjalle. Lisää lohitäyte tasaiseksi kerrokseksi. Levitä päälle loput leipämuruista ja katkaraputäyte. Tasoita pinta ja peitä kakku kelmulla. Nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään 6 tunniksi, mieluiten yön yli.

  5. Nosta kakku tarjoiluastiaan. Levitä minisalaattisekoitus kakun päälle ympyräksi. Tee kylmä­savulohesta ruusuja ja asettele ne salaatin päälle. Leikkaa kurkusta juustohöylällä pitkiä siivuja ja pyörittele ne kakun päälle. Viimeistele kakku siemensekoituksella ja yrteillä.

Vinkki: Voit tehdä kakun myös isompaan (Ø 26 cm) vuokaan, mutta silloin kakusta tulee hiukan matalampi.

Resepti Mika Rampa, kuva Johanna Myllymäki