Juhlavan menun päättäjäksi sopii täydellisesti mallas-valkosuklaakakku, jota raikas mustikkamehujää ja kuivatut mustikat tukevat ihanasti.
Katso resepti >
Odotathan hetken…
Taikinassa olutta, päällä kanelilla maustettu muruseos. Joulun erilainen, mutta taatusti maistuva taatelikakku.
Saksalaiselle taateli-olutkakulle sopii mainiosti tumma, hedelmäisen maltainen Bock-tyylinen olut.
1 pkt (250 g) kivettömiä,
prässättyjä taateleita
1 dl tummaa olutta
1/2 dl vettä
1 3/4 dl fariinisokeria
175 g voita
1 1/2 rkl vaniljasokeria
2 kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
Päälle:
3 rkl vehnäjauhoja
1 dl fariinisokeria
1/2 tl kanelia
50 g kylmää voita
3 rkl paahdettuja, rouhittuja
hasselpähkinöitä
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. noin 23 cm). Pilko taatelit. Pane palat, olut, vesi ja sokeri noin 2 litran kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaa poreillen 2–3 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää paloiteltu voi.
Kun rasva on sulanut ja seos on haaleaa, lisää vaniljasokeri ja munat puuhaarukalla hyvin sekoittaen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita kunnolla.
Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 15 minuuttia.
Tee päällys. Mittaa aineet tehosekoittimeen ja aja murumaiseksi seokseksi. Ripottele kakulle. Jatka paistamista 40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä noin 15 minuuttia ennen tarjoiluvadille kumoamista.
Resepti Sanna Kekäläinen, Kuva Reetta Pasanen, Juomasuositus Anri Lindström/Alko