Takaisin
Resepti

Savustettua maa-artisokkakakkua ja artisokkajäätelöä stoutkastikkeella

Kasvisruokavalio

Savustettua maa-artisokkakakkua ja artisokkajäätelöä stoutkastikkeella

Kasvisruokavalio
4 tuntia
4 tuntia

Olutillallisen huipennukseksi sopii jälkiruoka, jonka raaka-aine on yllättävästi maa-artisokka. Mokkaisia ja karamellisia makuja tukee stoutkastike.

Juomasuositus

Runsaan ja täyteläisen jälkiruoan kumppaniksi sopii olut, jonka maussa on tukevuutta, maltaisuutta ja hedelmäisyyttä. Barley wine on jännittävä valinta mielenkiintoisen jälkiruoan seuraksi.

Valmistusaineet

Paahdettu maa-artisokkatärkkelys

  • 200 g maa-artisokkaa

Savustettu maa-artisokkakakku

  • 2 kananmunaa

  • 2 dl sokeria

  • 2 dl vehnäjauhoja

  • 2 tl leivinjauhetta

  • 0,5 tl suolaa

  • 100 g voita

Maa-artisokkajäätelö

  • 3 dl täysmaitoa

  • 2 rkl glukoosisiirappia

  • 2 kananmunaa

  • 60 g sokeria

  • 2 rkl paahdettua maa-artisokkatärkkelystä

  • 1 dl piimää

  • 1 dl kermaa

Stoutkastike

Karamellisoidut omenat

Valmistusohjeet
  1. Valmista paahdettu maa-artisokkatärkkelys, jota tarvitset artisokkajäätelöä varten. Pese maa-artisokat huolellisesti ja leikkaa päähän ristiviillot. Paahda artisokkia uunivuoassa 180-asteisessa uunissa tunnin verran, kunnes tärkkelys alkaa pursuta uunivuoan pohjalle. Painele artisokkia lusikalla, jotta saat niistä irtoamaan kirkasta nestettä vuokaan. Nosta artisokat sivuun kakkua varten. Pane ”tyhjä” vuoka vielä 8 minuutiksi uuniin, jotta saat tärkkelyksen kuplimaan ja muuttumaan kauniin kullanruskeaksi. Raavi paahtunut tärkkelys lastalla vuoan pohjalta ja jauha se huhmareessa jauheeksi. Paahdettu maa-artisokan tärkkelys maistuu mokalta ja karamellilta.

  2. Tee maa-artisokkakakku. Leikkaa tärkkelystä varten paahtamasi maa-artisokat veitsellä krouviksi soseeksi. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhoseosta, maa-artisokkaa ja sulatettua rasvaa. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Savusta kakkua noin 30 minuuttia.

  3. Tee maa-artisokkajäätelö. Kiehauta maito ja glukoosisiirappi. Vatkaa kananmunat, sokeri ja maa-artisokkajauhe tasaiseksi seokseksi. Kaada maito muna-sokeriseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna sitä miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu vaniljakastikemaiseksi. Jäähdytä jäävesihauteessa. Kun seos on jäähtynyt, sekoita joukkoon piimä ja vatkaamaton kerma. Pyöritä jäätelökoneessa, kunnes jäätelö on saavuttanut halutun koostumuksen.

  4. Keitä kastike. Kiehuta olutta kattilassa, kunnes puolet siitä on haihtunut. Lisää siirappi, etikka ja agar-agar. Kiehuta vielä 2 minuuttia jatkuvasti sekoittaen. Jäähdytä jääkaappikylmäksi. Vispaa tasaiseksi kastikkeeksi.

  5. Karamellisoi omenat. Leikkaa omenat ensin kuuteen osaan, poista sitten siemenkodat. Kuumenna sokeria pannussa, kunnes se sulaa ja alkaa ruskistua. Lisää olut ja omenat. Kiehuta täydellä teholla, kunnes neste on haihtunut pannusta. Jatka paahtamista pannua pyöritellen, kunnes omenat ovat saaneet kauniin ruskean pinnan.

  6. Tarjoa maa-artisokkakakku sekä jäätelö karamellisoitujen omenoiden ja stoutkastikkeen kanssa.


Tämä resepti on julkaistu osana Alkon vuonna 2017 ilmestynyttä Makujen metsästäjät -videosarjaa.