Ravut ovat lämpimien elokuun juhlien kunniavieraita.
Katso koko menu >
Tillillä maustettu pataleipä
Niin helppoa, niin hyvää. Vaivaamatta valmis pataleipä on jo klassikko keittiöissä, vaan tillillä maustettuna ravun kaverina se on ihan uusi.
Odotathan hetken…
Niin helppoa, niin hyvää. Vaivaamatta valmis pataleipä on jo klassikko keittiöissä, vaan tillillä maustettuna ravun kaverina se on ihan uusi.
Taikina:
4 dl vettä
herneen kokoinen nokare tuorehiivaa
0,5 rkl suolaa
1,5−2 dl hienonnettua tilliä
7dl vehnäjauhoja
1 dl kaurajauhoja
Suolavesi:
2 rkl vettä
0,25 tl suolaa
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola. Sekoita tillisilppu jauhoihin ja sekoita jauhot taikinaa nopeasti vaivaamatta. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön yön yli tai nostata taikinaa vuorokausi, jolloin maku vain paranee.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Kääntele se palloksi, peitä kelmulla ja kohota puoli tuntia.
Nosta pata (noin 2,5 l) kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Pidä pata ilman kantta mutta kansi uunissa. Kun uuni on kuuma, anna padan kuumentua vielä noin vartti.
Sekoita suola veteen. Kaada taikina kuumaan pataan, sivele leivän pintaa kevyesti suolavedellä. Laita kansi päälle ja paista leipää puoli tuntia. Siirrä kansi sivuun ja paista vielä vartti niin, että pinta rapeutuu ja saa väriä.
VINKKI! Löysähkö leipätaikina on helppo saada pöydältä pataan kahden nuolijan avulla.
VINKKI! Leivän voi kumota padasta noin vartti paistamisen jälkeen. Anna leivän jäähtyä noin kaksi tuntia ennen leikkaamista.
Resepti Taina Tellman, kuva Arto Vuohelainen