Takaisin
Resepti

Tillillä maustettu pataleipä

Kasvisruokavalio
Laktoositon
Vegaaninen

Tillillä maustettu pataleipä

Kasvisruokavalio
Laktoositon
Vegaaninen
60+ min
4 hlö
60+ min
4 hlö

Niin helppoa, niin hyvää. Vaivaamatta valmis pataleipä on jo klassikko keittiöissä, vaan tillillä maustettuna ravun kaverina se on ihan uusi.

Valmistusaineet

Taikina:

  • 4 dl vettä

  • herneen kokoinen nokare tuorehiivaa

  • 0,5 rkl suolaa

  • 1,5−2 dl hienonnettua tilliä

  • 7dl vehnäjauhoja

  • 1 dl kaurajauhoja

Suolavesi:

  • 2 rkl vettä

  • 0,25 tl suolaa

Valmistusohjeet
  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola. Sekoita tillisilppu jauhoihin ja sekoita jauhot taikinaa nopeasti vaivaamatta. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön yön yli tai nostata taikinaa vuorokausi, jolloin maku vain paranee.

  2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Kääntele se palloksi, peitä kelmulla ja kohota puoli tuntia.

  3. Nosta pata (noin 2,5 l) kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Pidä pata ilman kantta mutta kansi uunissa. Kun uuni on kuuma, anna padan kuumentua vielä noin vartti.

  4. Sekoita suola veteen. Kaada taikina kuumaan pataan, sivele leivän pintaa kevyesti suolavedellä. Laita kansi päälle ja paista leipää puoli tuntia. Siirrä kansi sivuun ja paista vielä vartti niin, että pinta rapeutuu ja saa väriä. 

VINKKI! Löysähkö leipätaikina on helppo saada pöydältä pataan kahden nuolijan avulla.

VINKKI! Leivän voi kumota padasta noin vartti paistamisen jälkeen. Anna leivän jäähtyä noin kaksi tuntia ennen leikkaamista.

Resepti Taina Tellman, kuva Arto Vuohelainen