Joulun maut ovat tärkeä osa juhlaa, mutta joskus perinteiselle joulumenulle haluaa vaihtelua. Perinteisen joulupöydän herkut voi nimittäin modernisoida pienellä twistillä.
Katso menu modernin ruoan ystävälle >
Odotathan hetken…
Tillillä maustetut sinappisilakat kuuluvat suomalaisen juhlapöydän klassikoihin. Resepti on helppo ja vaivaton tehdä, mutta näille silakoille kannattaa varata riittävästi maustumisaikaa, ainakin yön yli.
Perinteinen suomalainen vaalea hedelmäinen lager on nappivalinta tilli-sinappisilakoiden kylkeen.
500 g silakkafileitä
Etikkaliemi:
5 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1 rkl suolaa
Sinappikastike:
1 dl sinappia (maidoton)
1 dl vettä
1 dl öljyä
3 rkl sokeria
1 rkl väkiviinaetikkaa
2 tl suolaa
reilusti tuoretta tilliä
Sekoita vesi, etikka ja suola. Laita silakkafileet etikkaliemeen ja jääkaappiin. Anna kypsyä yön yli.
Vatkaa kulhossa sinappi, vesi, öljy, sokeri, väkiviinaetikka ja suola hyvin sekaisin.
Valuta silakkafileet etikkaliemestä, halkaise ne ja poista niistä halutessasi nahka. Lado silakat kerroksittain purkkiin ja laita väliin tilliä. Kaada sinappikastike silakoiden päälle. Sulje purkki tiiviisti ja anna kalojen maustua jääkaapissa ainakin yön yli.
Resepti ja kuva Leena Kalliokoski, juomasuositus Taina Vilkuna