Takaisin
Resepti

Tiramisu

Kasvisruokavalio

Tiramisu

Kasvisruokavalio
8 hlö
8 hlö

Hyvässä tiramisussa ei ole koskaan kermaa, vaan maku tulee mascarponesta, kahvista ja marsalasta . Tämä ohje on peräisin Jonna Sinkkoselta Turun Gaggui-kahvilasta.

Juomasuositus

Klassiseen tapaan valmistetun tiramisun kanssa tarjoillaan perinteisesti myös reseptissä käytettyä makeaa marsalaa, eli Sisilian lahjaa väkevöityjen viinien maailmalle. Tarjoile marsala viilennet­tynä, noin 10–12 asteisena.

Valmistusaineet

Täyte:

  • 4 kananmunankeltuaista

  • 1,75 dl sokeria

  • 250 g mascarponea

  • 0,5 dl marsalaa

  • 2 munanvalkuaista

Pohja ja keskiosa:

  • 1,5 dl vahvaa kahvia

  • 0,25 dl marsalaa

  • 200 g savoiardi-keksejä

Koristeluun:

  • tummaa kaakaojauhetta

Valmistusohjeet
  1. Tee ensin täyte. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Lisää mascarpone ja marsalaviini seoksen joukkoon nuolijaa apuna käyttäen. Vatkaa seos tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto varovasti mascarponeseokseen ­ja laita seos hetkeksi jääkaappiin odottelemaan.

  2. Tee pohja ja keskiosa. Valitse tira­misulle noin 20-senttinen irtopohjavuoka tai tarjoiluvuoka. Sekoita jäähtynyt kahvi ja marsala kulhossa. Sovittele keksit valitsemaasi vuokaan. Tarvitset keksejä kahteen kerrokseen, mutta kerrosten ei tarvitse olla täysin tiiviitä.

  3. Asettele vuoan pohjalle ensimmäinen kerros keksejä, ja kostuta keksit kahvi-marsalaseoksella lusikkaa apuna käyttäen. Kaada keksien päälle puolet mascarponetäytteestä. Kostuta seuraavan kerroksen keksit, ennen kuin aset­telet ne mascarponetäytteen päälle.

  4. Kaada lopuksi loput mascarpone­täytteen toisen keksikerroksen päälle ja tasoita kerros tasaiseksi. Jätä tiramisu jääkaappiin asettumaan vähintään kolmeksi tunniksi, mutta mieluummin yön yli. Siivilöi ennen tarjoilua tiramisun päälle kunnon kerros kaakaojauhetta.

Resepti Jonna Sinkkonen, Gaggui-kahvila Kuva Vesa Tyni Juomasuositus Taina Vilkuna / Alko