Takaisin
Resepti

Vadelma-lakritsikakku

Gluteeniton
Kasvisruokavalio

Vadelma-lakritsikakku

Gluteeniton
Kasvisruokavalio
4+ tuntia
10 hlö
4+ tuntia
10 hlö

Mikä maistuisi paremmalta kuin muhkea suklaakakku vadelmilla ja lakritsilla? Ei mikään. Tämä vadelma-lakritsikakku leivotaan ilman jauhoja, joten se sopii oivasti gluteenittomaan ruokavalioon.

Juomasuositus

Ihanan tuhtia vadelma-lakritsikakkua raikastaa punainen, metsämarjaisen kukkainen brachetto Pohjois-Italiasta. Myös aromatisoiduissa kuohuviineissä on valinnanvaraa trooppisen hedelmäisistä raikkaan marjaisiin. Kokeilunhaluinen yllättää maustetuilla hedelmäoluilla, hyvän makuparin tarjoaa esimerkiksi kirsikkainen Kriek-olut.

Valmistusaineet

Kakkupohja:

  • 200 g tummaa suklaata (esim. 60–70 %)

  • 100 g voita

  • 3 kananmunaa

  • 1 1/2 dl ruskeaa sokeria

  • 1 rkl maissitärkkelystä 

  • 1 rkl lakritsijauhetta 

  • 1 dl vadelmia

Päälle:

  • 100 g suklaanmakuista tuorejuustoa

  • 1 dl kermaa vaahdotettuna

  • 5 lakritsitoffeepatukka

  • 1 dl kermaa

Koristeluun:

  • lakritsikuulia 

  • marenkeja

  • vadelmia

Valmistusohjeet
  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Asettele (Ø 20–22 cm) irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Jauhota reunat esimerkiksi mantelirouheella, kookoksella tai tummalla kaakaojauheella. 

  2. Sulata suklaa ja voi. Anna jäähtyä. Erottele huoneenlämpöiset keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Siivilöi keskenään sekoitetut kuivat aineet keltuaisvaahtoon. Hämmennä tasaiseksi sekoitettu suklaa-voisula joukkoon ja kääntele lopuksi valkuaisvaahto taikinaan.

  3. Kaada puolet taikinasta vuokaan ja ripottele vadelmat päälle, kaada loppu taikina marjoille. 

  4. Paista kakku uunissa noin 15–20 minuuttia. Anna kakun kiinteytyä 3 tuntia tai yön yli. 

  5. Notkista tuorejuusto, sekoita vaahdoksi vatkattuun kermaan ja levitä kakun pinnalle. 

  6. Kuumenna kerma kattilassa ja sulata siinä pieniksi rouhitut lakritsitoffeepatukat. Keitä siirapiksi noin 10-15 minuutin ajan. 

  7. Koristele kakku lakritsikuulilla, marjoilla, marengilla ja vadelmilla. Valuta siirappi päälle.

Vinkki: Jos haluat kakusta gluteenittoman myös koristeluiden osalta, käytä koristeluun esimerkiksi kaurasta tehtyjä lakritseja.

Resepti Taina Tellman, kuva Arto Vuohelainen, juomasuositus Taina Vilkuna / Alko