Takaisin
Resepti

Vegaaninen runebergintorttu

Kasvisruokavalio
Laktoositon
Vegaaninen

Vegaaninen runebergintorttu

Kasvisruokavalio
Laktoositon
Vegaaninen
60+ min
8 hlö
60+ min
8 hlö

Klassinen runebergintorttu leivotaan nyt ilman kanamunaa. Murean makea vegaaninen runebergintorttu saa uutta makua appelsiinista. Katso alta myös juomasuositus.

Juomasuositus

Runebergintortun seuraksi sopivat erinomaisesti makeat, aromikkaat jälkiruokaviinit. Kokeile esimerkiksi vin santoa tai tokajia, joissa on tortun makumaailmaan sopivaa kypsää aromikkuutta.

Myös runsasarominen väkevöity viini on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Valitse esimerkiksi vaalea, kuivahedelmäinen marsala tai väkevöity moscatel- tai muscatviini, joiden aromimaailma täydentää tortun makuja.

Valmistusaineet

Taikina:

  • 200 g maidotonta margariinia 

  • 2 dl fariinisokeria

  • 2 dl vehnäjauhoa

  • 80 g (1 pss) mantelirouhetta 

  • 2 tl leivinjauhetta

  • 1 tl kardemummaa 

  • appelsiininkuori raasteena

  • 2 dl maidottomia piparimuruja 

  • 1 1/2 dl kaurakermaa

  • 1 dl vadelmamarmeladia tortun sydämeksi

Kostutusliemi:

  • 4 rkl kuumaa vettä

  • 2 rkl sokeria

  • 4 rkl rommiesanssia

tai:

  • 1 dl appelsiinimehua (huoneenlämpöisenä)

Koristeluun:

  • 1/2 dl vadelmamarmeladia

  • 1 dl tomusokeria

  • n. 1 rkl vettä (tai appelsiinimehua)

Valmistusohjeet
  1. Kuumenna uuni 175-asteeseen. Voitele torttuvuoat. 

  2. Vaahdota sähkövatkaimella kulhossa margariini ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet, kuoriraaste ja piparimurut, sekoita taikinaan kaurakerman kanssa. 

  3. Lusikoi puolet taikinasta vuokiin, jaa hillo ”sydämiksi” leivosten keskelle ja kaada loput taikinasta hillosydämien päälle. 

  4. Paista torttuja 175-asteessa uunin keskitasolla 20–30 minuuttia koosta riippuen. Anna leivosten jäähtyä vuoissaan noin 30 minuuttia. 

  5. Sekoita kostutusliemi. Valele tortut ja anna maustua vuoissaan 3–4 tuntia tai seuraavaan päivään.

  6. Irrota leivokset vuoistaan tarjoiluastialle. Laita leivonnaisten keskelle vadelmahillo pikkulusikkaa apuna käyttäen. 

  7. Sekoita tomusokeri ja vesi tahnaksi, siirrä pursotuspussiin, leikkaa kärkeen noin 1 cm aukko ja pursota tahna hillon ympärille renkaaksi. 

VINKKI! Nämä leivokset leivotaan ilman kanamunaa, joten ne ovat tavallista torttua hauraampia. Käsittele niitä hellästi. Voit syödä tortut lusikalla myös suoraan vuoasta. Torttujen koostumus ja maku ovat parhaimmillaan saman vuorokauden aikana.

Resepti Taina Tellman, kuva Arto Vuohelainen