Takaisin
Resepti

Borssikeitto

Gluteeniton

Borssikeitto

Gluteeniton
2 tuntia 30 min
10 hlö
2 tuntia 30 min
10 hlö

Borssikeitto – lämmittävä ja hehkuvan punainen soppa valmistuu yksinkertaisista aineksista pitkään hauduttamalla. Smetana viimeistelee makunautinnon.

Juomasuositus

Tiesitkö, että borssikeitto on alun perin kotoisin Ukrainasta? Tämä meilläkin suosittu keitto kaipaa kylkeensä sille tilaa antavan raikkaan juoman. Vaalea lager Ukrainasta tai Suomesta täydentää punajuuren ja smetanan pyhää liittoa.

Valmistusaineet
  • 700 g naudan keittolihaa (luutonta)

  • 2 l vettä

  • 500 g punajuurta

  • 2 porkkanaa

  • 1 sipuli

  • 4 valkosipulinkynttä

  • 600 g keräkaalia

  • 2 rkl tomaattipyreetä

  • 2 rkl etikkaa

  • 1 rkl sokeria

  • 2 tl suolaa

  • 2 tl timjamia

  • 1 tl mustapippuria

  • 2 laakerinlehteä

  • 1 + 1 rkl rypsiöljyä paistamiseen

Tarjoiluun:

  • 200 g smetanaa

Valmistusohjeet
  1. Laita liha kattilaan ja mittaa vesi päälle. Keitä lihaa 10 minuuttia ja poista pinnalle muodostunut vaahto. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 1,5 tuntia.

  2. Nosta kypsä liha pois kattilasta. Leikkaa liha paloiksi. Siivilöi liemi halutessasi ja laita takaisin kattilaan.

  3. Kuori punajuuret ja raasta ne raastimen karkealla terällä. Kuori porkkanat ja viipaloi ne. Kuori sipulit ja hienonna ne. Suikaloi kaali.

  4. Kuumenna pannulla öljy. Kuullota sipuleita ja kaalia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Siirrä kaali-sipuliseos kattilaan liemeen. Kuullota myös punajuuriraaste ja porkkanat. Siirrä kattilaan. 

  5. Lisää lihapalat. Mausta keitto tomaattipyreellä, etikalla, hunajalla, suolalla, timjamilla, mustapippurilla ja laakerinlehdillä. Hauduta keittoa kannen alla noin 45 minuuttia. Tarjoa borssikeiton kanssa smetanaa.

Vinkki: 

Borssikeitto valmistuu nopeammin, kun käytät keittolihan sijaa naudan paistisuikaleita tai nakkeja. Ruskista paistisuikaleet pannulla ja lisää keittoon hautumaan noin 20 minuutiksi. Paloitellut nakit voi lisätä keittoon valmistuksen loppuvaiheessa.