Takaisin
Resepti

Bouillabaisse

Gluteeniton

Bouillabaisse

Gluteeniton
50 min
4 hlö
50 min
4 hlö

Klassinen ranskalainen kala-äyriäiskeitto on kalakeittojen kunkku, jota on helppo muunnella arkeen tai juhlaan sopivaksi. Pyöräytä keiton kaveriksi rouille − sahramilla, valkosipulilla ja chilillä maustettu majoneesikastike.

Juomasuositus

Provencen roseeviini on suorastaan pakollinen viinivalinta bouillabaissen kanssa. Sen herkkä punamarjainen aromikkuus ja mineraalisuus ovat omiaan äyriäisherkuille, joita ei tästä eteläranskalaisesta klassikkokeitosta puutu. Kuplia kaipaava nautiskelee merellisen keiton rosee-crèmantin kanssa.

Valmistusaineet
  • 400 g fileoitua vaaleaa kalaa (ahven, kuha, siika) 

  • 200 g kypsentämättömiä jättikatkaravunpyrstöjä 

  • 500 g sinisimpukoita 

  • 1 sipuli 

  • 2 valkosipulinkynttä 

  • 1 (200 g) pieni fenkoli 

  • 1 (200 g) pieni purjo 

  • 4–5 (400 g) perunaa 

  • 2 (200 g) tomaattia 

  • 1 rkl oliiviöljyä 

  • 2 rkl tomaattipyreetä 

  • ½ ps (à 2,5 g) sahramia 

  • 3 laakerinlehteä 

  • 1 luomuappelsiini 

  • 2 dl valkoviiniä 

  • 1 l kalalientä 

  • 1 tl suolaa 

  • ½ rku lehtipersiljaa 

Rouille: 

  • 1 kananmuna 

  • 2 tl dijonsinappia 

  • ½ ps (à 2,5 g) sahramia 

  • 1 tl chilijauhetta 

  • 1 tl valkoviinietikkaa 

  • ½ tl suolaa 

  • 2 dl rypsiöljyä 

Tarjoiluun:

  • 1 patonki tai rapeakuorinen maalaisleipä

Valmistusohjeet
  1. Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise fenkoli, poista kova kanta ja leikkaa fenkoli viipaleiksi. Halkaise purjo, pese ja viipaloi se. Kuori perunat ja paloittele ne. Leikkaa tomaatit paloiksi. Kuori appelsiini ohuelti kuorimaveitsellä. 

  2. Kuumenna oliiviöljy isossa kattilassa. Lisää sipulit, fenkoli ja purjo. Kuullota 5 minuuttia. Lisää tomaattipyree, sahrami. Jatka kuullottamista hetki. 

  3. Lisää valkoviini ja anna sen kiehua hetki. Lisää kalaliemi, appelsiininkuoret, laakerinlehdet ja perunat. Anna keiton kypsyä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää tomaatit ja anna hautua vielä 5 minuuttia. 

  4. Poista kalafileistä ruodot. Tunnustele fileen pintaa ja leikkaa viilto ruotorivin molemmin puolin. Paloittele kala reiluiksi paloiksi.  

  5. Pese simpukat juoksevan veden alla siivilässä ja poista rikkoutuneet yksilöt. Kopauta auki jääneitä simpukoita sormella ja poista auki jääneet yksilöt. 

  6. Lisää kala, ravut ja simpukat kattilaan ja peitä kannella. Anna hautua 5–7 minuuttia. 

  7. Valmista rouille. Riko huoneenlämpöinen kananmuna kapeaan ja korkeaan kulhoon. Mittaa sinappi, sahrami, chilijauhe, valkoviinietikka ja suola joukkoon. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta sitä hitaasti ylös. 

  8. Viimeistele bouillabaisse tuoreella persiljalla. Tarjoa sen kanssa tuoretta patonkia tai vaaleaa leipää ja rouillea.