Takaisin
Resepti

Grillattu perunasalaatti

Gluteeniton
Kasvisruokavalio
Laktoositon
Vegaaninen

Grillattu perunasalaatti

Gluteeniton
Kasvisruokavalio
Laktoositon
Vegaaninen
60 min
4 hlö
60 min
4 hlö

Grillattu perunasalaatti saa makua parsasta ja vegaanisesta fetasta. Seuraksi sopii hapokas valkoviini tai kepeä pils-olut.

Juomasuositus

Itävalta tunnetaan puhtaan hedelmäisistä ja raikkaan hapokkaista valkoviineistä. Maan lippulaivalajike Grüner Veltliner tarjoilee pyöreää suutuntumaa ja valkopippurin puraisua, kun taas rieslingviinit ihastuttavat sitruksisella mineraalisuudellaan.  

Kepeiden pils-oluiden aromaattisuus ja yrttinen humalointi antaa kauniisti tilaa perunasalaatin kesäisille mauille.

Valmistusaineet
  • 600 g perunaa (kiinteä) tai varhaisperunaa 

  • 2 punasipulia 

  • 2 rkl oliiviöljyä 

  • 1 tl suolaa  

  • 1/2 tl mustapippuria rouhittuna  

  • 150 g parsaa 

  • 200 g vegaanista fetajuustoa 

  • 1/2 rku basilikaa 

  • seesaminsiemeniä paahdettuna 

Kastike: 

  • 2 rkl oliiviöljyä 

  • 2 rkl balsamiviinietikkaa 

  • 2 rkl vaahterasiirappia 

  • 1 chili 

  • 2 valkosipulinkynttä 

Valmistusohjeet
  1. Pese perunat huolella. Keitä perunoita 10 minuuttia kuorineen miedosti suolatussa vedessä. Leikkaa lohkoiksi ja siirrä kulhoon.  

  2. Kuori sipulit ja leikkaa ne lohkoiksi perunoiden joukkoon. Mittaa päälle oliiviöljy, suola ja rouhittu mustapippuri. Sekoita hyvin.  

  3. Grillaa perunat ja sipulit kypsiksi. Voit valmistaa ne myös uunissa. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Laita perunat uunipellille leivinpaperin päälle ja paista noin 15 minuuttia. Lisää sipulit ja jatka paistamista 10 minuuttia.  

  4. Poista parsoista kova kanta ja kuori varret ohuelti. Halutessasi grillaa myös parsat kevyesti (tai paista ne pannulla nopeasti) ja leikkaa muutamaan osaan.  

  5. Valmista kastike. Sekoita kulhossa keskenään oliiviöljy, balsamietikka, vaahterasiirappi, hienonnettu chili sekä valkosipulinkynnet. Siirrä perunat ja sipulit takaisin kulhoon ja sekoita valtaosa kastikkeesta kypsien perunoiden joukkoon, kun ne ovat vielä kuumia. Siirrä tarjoiluastiaan. 

  6. Lisää päälle grillattu parsa. Murustele vegaaninen feta parsan päälle (toki tavallinen fetakin käy). 

  7. Koristele salaatti basilikanlehdillä ja paahdetuilla seesaminsiemenillä. Valuta päälle loput kastikkeesta.  

Vinkki: 

Jos teet ruokaisaa salaattia osaksi juhlien noutopöytää, yhtä vierasta kohden suositellaan varattavan pääruokasalaattia noin 150– 250 g. Määrä riippuu kokonaistarjottavan määrästä: yhteensä ruokaa suositellaan varattavan noin 400 g per ruokailija. Nuoret syövät enemmän kuin vanhat, lapset vähemmän kuin aikuiset. Muista myös, että isoa salaattiannosta ei kannata nostaa kerralla esille. Lisää tarpeen mukaan! 

Resepti Mika Rampa, kuva Satu Nyström, juomasuositukset Taina Vilkuna ja Anri Lindström