Kesän maistuvin kala grillataan ja maustetaan chilitahnalla, soijalla, ruokosokerilla ja viinietikalla. Marinadi tekee kalan pinnasta juuri sopivan makean, tahmean ja tulisen.
Katso resepti >
Odotathan hetken…
Avotulella kokattu kokonainen siika on kirjailija ja ravintoloitsija Saku Tuomisen bravuuri. Kalan kanssa tarjotaan paahdettuja rosmariiniperunoita.
Kala saa sopivan seuralaisen Italian verdicchio-valkoviinistä. Verdicchion runsas suutuntuma ja hedelmäisyys pyöristävät kalan hiiltynyttä makumaailmaa. Viinille tyypillinen yrttisyys sopii täydellisesti rosmariinilla silatuille perunoille.
1–2 (noin 1,5 kg) siikaa, taimenta tai nieriää
sormisuolaa
laadukasta oliiviöljyä
Rosmariiniperunat
8 pientä perunaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl sormisuolaa
1 rkl rosmariinia hienonnettuna
Jätä kalaan suomut, sillä ne suojaavat kalaa kuivumiselta. Huuhtele kalat kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa ne.
Öljyä halsteri kevyesti. Asettele kalat halsteriin.
Kypsennä kaloja hiilloksella, käännä muutaman minuutin välein, ettei kala pala. Kala on kypsä, kun selkäevä irtoaa helposti. Hiilloksesta ja kalan koosta riippuen aikaa kuluu 10–30 minuuttia.
Mausta kala suolalla ja oliiviöljyllä vasta perattuna lautasella.
Pese perunat. Pyöräytä ne öljyssä. Mausta suolalla ja rosmariinilla. Paista 200-asteisessa uunissa 30–45 minuuttia. Sekoita paiston aikana muutaman kerran.
Resepti Mika Rampa, Kuva Antti Raatikainen , Juomasuositukset Taina Vilkuna ja Anri Lindström