Hummus on perinteisesti kikherneistä valmistettu tahna, mutta halutessaan hummuksen valmistuksessa voi heittäytyä luovaksi.
Katso 5 hurmaavaa reseptiä >
Odotathan hetken…
Kikherneinen hummus sopii monentyyppiseen meze-alkupalapöytään. Herkullisen ja täyttävän, leivän kanssa nautittavan tahnan oheen sopivat esimerkiksi salaatit ja oliivit.
Mezeaterian kanssa sopii vivahteikas ja ryhdikäst sauvignon blanc Chilestä tai Uudesta-Seelannista. Kokeile myös Santorinin saarelta kotoisin olevaa hapokasta Assyrtikoa tai ryhdikästä, kuivaa roseeviiniä Ranskasta tai Italiasta. Sitruunaiset vehnäoluet ovat myös hyvä vaihtoehto.
3 valkosipulinkynttä
1 prk (400 g) keitettyjä kikherneitä
3 rkl sitruunamehua
1 rkl tahinia
1 tl juoksevaa hunajaa (tai agavesiirappia vegaaniseen versioon)
reilu 1 dl oliiviöljyä
suolaa, rouhittua mustapippuria, ripaus paprikajauhetta
1 rkl hienonnettua, tuoretta lehtipersiljaa
Tarjoiluun: hieman oliiviöljyä, paahdettuja pinjansiemeniä ja pitaleipää
Kuori ja hienonna valkosipulit. Huuhtaise kikherneet ja laita ne kulhoon valkosipulisilpun, hunajan, sitruunamehun ja tahinin kanssa.
Soseuta sauvasekoittimella karkeahkoksi tahnaksi. Lisää joukkoon öljy, mausteet ja yrtit.
Laita tahna kulhoon ja tee keskelle pieni kuoppa. Valuta kuoppaan öljyä. Ripottele päälle pinjansiemeniä. Tarjoa pitaleivän kanssa. Hummus säilyy jääkaapissa kelmulla peitettynä noin 3 päivää.