Takaisin
Resepti

Jouluhalko

Gluteeniton

Jouluhalko

Gluteeniton
60 min
10 hlö
60 min
10 hlö

Ranskalaisklassikko jouluhalko, Bûche de Noël, kuuluu olennaisena osana keskieurooppalaiseen joulupöytään. Ranskassa sen seurana nautitaan väkevää makeaa viiniä, mutta suomalaisittain seuraksi sopii kahvi. Mikä parasta, tämä jouluhalko on myös gluteeniton.

Juomasuositus

Ranskalaiset nauttivat jouluhalkonsa usein makean väkevän viinin Banyulsin kanssa. Myös ruby port tai LBV-portviini toimivat näyttävän herkun kaverina. Suomalaiseen traditioon taas sopii mainiosti laadukas suodatinkahvi.

Valmistusaineet

Kääretorttupohja: 

  • 4 kananmunaa 

  • 1 ½ dl sokeria 

  • 1 dl perunajauhoja 

  • 2 rkl kaakaojauhetta 

  • 2 tl leivinjauhetta 

Täyte: 

  • 200 g tummaa suklaata 

  • 2 dl vispikermaa 

  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa 

  • 1 dl appelsiinimarmeladia 

  • 2 tl vaniljasokeria 

Päälle: 

  • 100 g tummaa suklaata 

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa 

  • 3 dl tomusokeria 

  • 2 rkl appelsiinilikööriä 

  • ½ dl tomusokeria 

Valmistusohjeet
  1. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä keskenään perunajauho, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahdon joukkoon kevyesti nostellen. 

  2. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 min. 

  3. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille. Irrota päällimmäinen leivinpaperi, mutta jätä paperi torttulevyn päälle, jotta se ei pääse kuivumaan. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 

  4. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa 15 sekuntia kerrallaan välillä sekoittaen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 

  5. Vaahdota kerma paksuksi vaahdoksi. Lisää pehmennetty tuorejuusto ja marmeladi. Sekoita tasaiseksi. Lisää sulatettu suklaa koko ajan käännellen. Mausta vaniljasokerilla. 

  6. Levitä täyte jäähtyneen torttupohjan päälle ja rullaa leivinpaperin avulla tiukaksi rullaksi. Nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään 2 tunniksi tai yön yli. 

  7. Valmista kuorrute. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa 15 sekuntia kerrallaan välillä sekoittaen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri tasaiseksi. Lisää sulatettu suklaa. Mausta kuorrute appelsiiniliköörillä.  

  8. Siisti kääretortun molemmat päät tasaisiksi. Leikkaa toisesta päästä noin 10 cm pitkä pala hieman vinottain.  

  9. Nosta kääretorttu tarjoiluastiaan ja aseta vinosti leikattu pala sen viereen oksaksi.  Kuorruta kääretorttu, mutta jätä päädyt kuorruttamatta. Tee uurteita tortun pinnalle haarukalla. Koristele halutessasi tomusokerilla.  


Resepti Mika Rampa, kuva Antti Vettenranta, juomasuositukset Taina Vilkuna ja Anri Lindström