Takaisin
Resepti

Juustolautanen

Kasvisruokavalio

Juustolautanen

Kasvisruokavalio
20 min
2 hlö
20 min
2 hlö

Herkullinen juustolautanen kootaan tyypillisesti eri makuisista ja -vahvuisista juustoista. Lisäksi lautaselle on kiva yhdistää makeaa ja suolaista, kuten hedelmiä, keksejä ja hilloja.

Juomasuositus

Juustolautanen kootaan tyypillisesti eri makuisista ja -vahvuisista juustoista. Kaikille juustoille sopivan juoman löytäminen voi olla haastavaa, mutta portviini on oivallinen ratkaisu. Late Bottled Vintage eli LBV on runsaan hedelmäinen, tummamarjainen ja herkullisen makea portviinityyli. Tarjoile portviini hieman viilennettynä pienistä viinilaseista.

Valmistusaineet

Kuvan juustotarjottimella:

  • Don Bernardo manchego-juustoa

  • Peltolan blue -sinihomejuustoa

  • Brie la Bella -valkohomejuustoa

  • Maasdam-juustoa

  • Luostari port salut -juustoa

  • Brebis Fougere -lampaanmaitojuustoa

Lisäksi:

  • aprikooseja

  • viikunoita

  • viinirypäleitä

  • päärynöitä

  • karhunvatukoita

  • vadelmia

  • keksejä

  • pähkinäsekoitusta

  • juureslastuja

  • viikunahilloa

Valmistusohjeet
  1. Valitse juustotarjottimelle 3–6 erityyppistä juustoa: esimerkiksi 1 mieto juusto, 1–2 voimakkaamman makuista pidempään kypsytettyä juustoa sekä 1–2 homejuustoa. Voit valita myös vegaanisia vaihtoehtoja juustoille, joita on tarjolla nykyään runsaasti.

  2. Varaa juustoja 100–200 grammaa ruokailijaa kohden riippuen siitä, kuinka paljon muuta tarjottavaa on. Jälkiruoaksi riittää pienempikin määrä 50–100 g juustoa syöjää kohden.

  3. Kovat ja kypsytetyt juustot on hyvä ottaa huoneenlämpöön 1–2 tuntia ja pehmeät juustot noin puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta maut ja aromit pääsevät esille.

  4. Leikkaa juustoista paloja tai asettele ne kokonaisina tarjoiluvadille.

  5. Asettele valitsemasi lisukkeet eli hedelmät, keksit ja hillot tarjoiluvadille.