Takaisin
Resepti

Karjalanpaisti on perinneruokien klassikko

Gluteeniton
Laktoositon

Karjalanpaisti on perinneruokien klassikko

Gluteeniton
Laktoositon
4+ tuntia
4 hlö
4+ tuntia
4 hlö

Karjalanpaisti on maukas perinneruoka, joka on helppo valmistaa ja hautuu uunissa itsekseen. Omassa rauhassaan hiljalleen muhinut karjalanpaistiliha on valmistuessaan ihanan mureaa ja maukasta.

Juomasuositus

Perinteisen karjalanpaistin luonteva kumppani on pehmeä tumma lager. Viineistä karjalanpaistin kylkeen sopivat keskitäyteläiset, keskitanniiniset, mehevät & hilloiset punaviinit esim. Grenache-rypäleestä tai Grenache-Syrah-sekoituksista.

Valmistusaineet
  • 600 g naudan kulmapaistia tai lapaa

  • 600 g porsaan niskaa (tai etuselkää, jos haluaa kevyempää)

  • 400 g lampaan etuselkää tai lapaa

  • (2–4 porsaan munuaista)

  • 1 iso sipuli lohkoina

  • 1 iso porkkana lohkoina

  • 2 laakerinlehteä

  • 10 kokonaista mustaa pippuria

  • 1 tl merisuolaa

  • vettä

Valmistusohjeet
  1. Nosta lihat huoneenlämpöön pari tuntia ennen kokkausta. Liota munuaisia maidossa tunnin verran, jolloin kitkerä maku poistuu. Laita uuni lämpiämään 220-asteiseksi. Leikkaa lihat puolikkaan tulitikkuaskin kokoisiksi paloiksi.

  2. Laita liha, huuhdotut munuaiset, sipuli, porkkana, laakerinlehdet ja pippurit uunivuokaan tai pataan. Näkyvää rasvaa sisältävät possunpalat ladotaan päällimmäiseksi. Ripottele päälle suola. Lisää vettä niin, että lihat melkein peittyvät. Laita vuoka uuniin. Kahdenkymmenen minuutin kuluttua laske uunin lämpötila 120 asteeseen. Anna kypsyä neljä tuntia. Käännä lihoja ympäri pari kertaa kypsymisen aikana, niin etteivät päällimmäiset kuivu. Lisää tarvittaessa nestettä.

  3. Lisäkkeeksi uunissa voi samalla kypsentää perunoita foliossa. Tarjota voi myös keitettyjä perunoita, mieluusti jauhoista laatua, jotta karjalanpaistin liemi imeytyy niihin lautasella.