Takaisin
Resepti

Paahdettu kasvissosekeitto

Kasvisruokavalio
Vegaaninen

Paahdettu kasvissosekeitto

Kasvisruokavalio
Vegaaninen
60 min
4 hlö
60 min
4 hlö

Kasvissosekeitto saa pirteyttä appelsiineista. Sen aromikkuuden salaisuus on paahdetut kasvikset.   

Juomasuositus

Tämän sosekeiton makea makumaailma suorastaan vaatii seurakseen puolikuivaa valkoviiniä. Saksan Moselin alueen rieslingeistä löytyy usein ripaus jäännössokeria ja raikasta hapokkuutta tukemaan keiton pirteän hedelmäistä appelsiinisuutta.

Valmistusaineet
  • 1 (400 g) bataatti 

  • 2 (200 g) porkkanaa 

  • 2 sipulia 

  • 2–3 valkosipulin kynttä 

  • 1 (250 g) fenkoli 

  • 1 rkl öljyä 

  • 1 tl suolaa 

  • 1/2 tl mustapippuria 

  • 1/2 tl chilihiutaleita  

  • 2 appelsiinia 

  • 5 dl kasvislientä (tai 5 dl vettä ja  

  • 1 kasvisliemikuutio) 

  • 2 dl ruoka- tai kaurakermaa 

  • Ripote: 

  • 50 g lehtikaalia 

  • 2 rkl öljyä 

  • 1 dl hasselpähkinöitä 

  • 1 appelsiinin kuori raastettuna  

  • sormisuolaa 

Valmistusohjeet
  1. Kuori bataatti, porkkanat ja sipulit. Leikkaa ne ja fenkoli reiluiksi paloiksi uunivuokaan. Lisää vuokaan öljy, suola, chilihiutaleet ja mustapippuri. Pyörittele kasviksia öljyssä ja mausteissa.  

  2. Paahda kasviksia 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä. 

  3. Raasta yhden appelsiinin kuori ja purista kahden mehu (yht. 2 dl). Säästä toiset kuoret ripotteeseen. 

  4. Kuumenna kasvisliemi kattilassa ja lisää joukkoon paahdetut kasvikset. Soseuta keitto ja lisää appelsiinien mehu sekä kerma. Kuumenna kiehuvaksi. 

  5. Valmista ripote. Poista lehtikaalista kova varsi ja hienonna lehdet. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää joukkoon lehtikaali. Paista rapeaksi. Lisää joukkoon veitsellä murskatut pähkinät ja toisen appelsiinin kuori. Mausta suolalla. 

  6. Jaa keitto kulhoihin ja ripottele pinnalle paistettua lehtikaalia. 

Resepti Mika Rampa, kuvat Kristiina Kurronen, juomasuositukset Taina Vilkuna ja Anri Lindström